Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Δεν φαντάζεστε πόσα χρήματα έδωσε Έλληνας για αυτό το μπισκότο!



Έχουμε ακούσει για το πιο πολύτιμο κόσμημα και το πιο πολύτιμο βιβλίο. Για πολύτιμο μπισκότο έχετε ακούσει; Τώρα, πλέον, υπάρχει το πιο "πολύτιμο μπισκότο στον κόσμο" που διασώθηκε από το ναυάγιο του Τιτανικού και πωλήθηκε σε δημοπρασία στην Αγγλία για 15.000 λίρες.

Το σπάνιο αυτό μπισκότο πωλήθηκε από τον Henry Aldridge σε δημοπρασία στο Wiltshire, με αγοραστή, όπως αναφέρει το BBC, Έλληνα συλλέκτη. “Είναι το πιο πολύτιμο μπισκότο του κόσμου. Δεν ξέρουμε ποια σωσίβια λέμβος διέσωσε το μπισκότο, αλλά δεν υπάρχουν άλλα μπισκότα από τον Τιτανικό”, δήλωσε ο Andrew Aldridge στην εφημερίδα Salisbury.

Το 1912 πάνω από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη συντριβή του Τιτανικού σε παγόβουνο. Το κράκερ έτυχε να έχει αποθηκευτεί κατά τύχη σε μία από τις σωσίβιες λέμβους. Ο James Fenwick, επιβάτης του SS Carpathia, το οποίο είχε πάει για ενίσχυση και βοήθεια των επιζώντων, το κράτησε ως «σουβενίρ» από την καταστροφή. Έβαλε το σνακ σε ένα φωτογραφικό φάκελο της Kodak και έγραψε ένα σημείωμα το οποίο ανέφερε “μπισκότο από τον Τιτανικό, σωσίβια λέμβος, Απρίλιος του 1912”.

“Είναι απίστευτο το γεγονός ότι αυτό το μπισκότο έχει επιβιώσει από ένα τέτοιο δραματικό γεγονός, τη βύθιση του μεγαλύτερου στον κόσμο υπερωκεάνιου που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους”, σημείωσε ο Andrew Aldridge.

Πριν από λίγα χρόνια, ένα μπισκότο από μία από τις αποστολές του Shackleton πωλήθηκε για περίπου 3.000 λίρες και υπάρχει ένα μπισκότο από τη Lusitania σε μουσείο της Ιρλανδίας που εκτιμάται μεταξύ 8.000 και 10.000 λιρών. “Αυτό το κάνει το πιο πολύτιμο μπισκότο στον κόσμο”, συμπλήρωσε ο Andrew Aldridge.

Ένα άλλο αντικείμενο που έβγαλαν στο σφυρί, ήταν η 'αγαπημένη κούπα' που παρουσιάστηκε στον καπετάνιο του υπερωκεάνιου 'Καρπάθια', το οποίο είχε φτάσει για ενίσχυση και βοήθεια του Τιτανικού. Δόθηκε στον καπετάνιο Arthur Rostron από τον επιζών Molly Brown. Πωλήθηκε για 120.000 λίρες καθιστώντας το τρίτο πιο ακριβό αντικείμενο από τον Τιτανικό. Δημοπρατείται επίσης μια φωτογραφία του παγόβουνου που πιστεύεται ότι εξαιτίας του βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο και πωλείται έναντι 21.000 λιρών. Η εικόνα του παγόβουνου τραβήχτηκε από τον επικεφαλής του διερχόμενου πλοίου Prinz Adalbert.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 15 Απριλίου του 1912, στη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη από το Southampton μετά το μοιραίο χτύπημα σε παγόβουνο στις 14 Απριλίου.