Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δεν αποσύρεται ο Φιγιόν για το «Pénélope-Gate» που τραντάζει τη Γαλλία



Ο υποψήφιος της ρεπουμπλικανικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από τους συντηρητικούς βουλευτές να παραμείνουν πιστοί στον ίδιο μετά το σκάνδαλο σχετικά με την εργασία της συζύγου του, καταγγέλλοντας ότι αριστερά επιχειρεί να στοχοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία του.

Διαμηνύει ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του και θα αντιμετωπίσει «μέχρι τέλους» τις επιθέσεις.

«Όταν επιλέγει κανείς να είναι υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές, δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται μετά για τη βιαιότητα των επιθέσεων [...] Θα τις αντιμετωπίσω μέχρι τέλους. Θα είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο Φιγιόν το απόγευμα της Τετάρτης.

Καθώς απομένουν 80 ημέρες μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν πλέον αναγκαίο να υπάρξει ένα «Σχέδιο Β" για να αντικατασταθεί ο Φιγιόν και να προταθεί ένας άλλος υποψήφιος.

Η Πενέλοπι Φιγιόν κατηγορείται ότι έλαβε περίπου 900.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και του αναπληρωτή του, χωρίς όμως να εργαστεί ποτέ στο Κοινοβούλιο.

«Αντιμετωπίζουμε ένα θεσμικό πραξικόπημα από την αριστερά» είχε δηλώσει νωρίτερα βουλευτής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί που παρέστη σε συνάντηση με τον Φιγιόν.

Ο βουλευτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο Φιγιόν ζήτησε από τους συναδέλφους του «να αντέξουν για 15 ημέρες» -το διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα για την υπόθεση.

«Ουδείς θα εμποδίσει τον Φρανσουά Φιγιόν και τη Δεξιά να είναι παρόντες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών» δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του Φιγιόν Τιερί Σολέρ.

Ο Φιγιόν έπαψε να είναι το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές αφότου άρχισε η επίσημη έρευνα σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας ότι η σύζυγός του και η οικογένειά του κέρδισαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, κυρίως από χρήματα των φορολογουμένων, προσφέροντας ελάχιστη εργασία.