Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Δείτε τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι του Τζαμάλ Κασόγκι



Νέες εικόνες των πρακτόρων που ταξίδεψαν από τη Σαουδική Αραβία για να φέρουν εις πέρας το σχέδιο δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι και έφυγαν το ίδιο βράδυ (της 2ας Οκτωβρίου) από την Κωνσταντινούπολη φέρνει στο φως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Μαζί με τις εικόνες αυτές, η εφημερίδα αναφέρει πως εικόνες από τα μηχανήματα σάρωσης του αεροδρομίου Ατατούρκ αποκάλυψαν και κάποια από τα όπλα που είχαν μαζί τους οι 15 Σαουσάραβες πράκτορες, με επικεφαλής τον Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, εκ των πιο στενών συνεργατών του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

 

Όπως αναφέρει τη δημοσίευμα της Sabah, οι Σαουδάραβες πράκτορες είχαν μαζί τους 10 τηλέφωνα, πέντε walkie talkies, συσκευές ενδοσυνεννόησης, δυο σύριγγες, δυο συσκευές πρόκλησης ηλεκτροσόκ, μια συσκευή παρεμβολής, τρία συρραπτικά, ψαλίδια, εργαλείο κοπής παρόμοιο με νυστέρι. 

Βάσει των όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι δολοφόνοι του Κασόγκι τον νάρκωσαν πριν τον διαμελίσουν. Γι’ αυτό χρειάζονταν τις σύριγγες. Τα τηλέφωνα και οι άλλες συσκευές ήταν απαραίτητες για τις συνεννοήσεις τους. Όσο για τα συρραπτικά; Σύμφωνα με τη Sabah, δεν αποκλείεται η χρήση τους να ήταν για να «κλείσουν» τις σακούλες όπου έβαλαν τα μέλη του Κασόγκι προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές και άρα… αποδείξεις!

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει την Τρίτη (13.11.2018) η Sabah με το περιεχόμενο των αποσκευών από τα μηχανήματα σάρωσης ελήφθησαν όταν οι Σαουδάραβες πράκτορες έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη για το Ριάντ, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία. 

Η αποκάλυψη της εφημερίδας έρχεται στο φως ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανάλαβε ότι τα ηχητικά ντοκουμέντα από τα όσα έγιναν στο σαουδαραβικό προξενείο στις 2 Οκτωβρίου τα έχουν ακούσει κι… άλλοι. Ανάμεσά τους Σαουδάραβας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος έπαθε σοκ με όσα άκουσε!

“Οι ηχογραφήσεις είναι πραγματικά αποκρουστικές. Και πράγματι, όταν ο Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών τις άκουσε σοκαρίστηκε τόσο πολύ που είπε: “Αυτός εδώ θα πρέπει να είχε κάνει χρήση ηρωίνης, μόνο κάποιος που παίρνει ηρωίνη θα έκανε κάτι τέτοιο“», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής στην Τουρκία από τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των ηχογραφημένων ντοκουμέντων αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία έχει διάφορες ηχογραφήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την ίδια την δολοφονία του Κασόγκι και συνομιλίες πριν από την επιχείρηση, την οποία η Τουρκία στη συνέχεια αποκάλυψε, είπαν οι πηγές. Σε μια από αυτές ακούγεται ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ να τηλεφωνεί σε κάποιον και να του λέει: «πες στο αφεντικό σου, η πράξη έγινε». Σύμφωνα με τους New York Times, εκτιμάται ότι το «αφεντικό» είναι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας!

Το υλικό οδήγησε την Άγκυρα στο συμπέρασμα, από τα πρώτα στάδια της έρευνας, ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος παρά την αρχική άρνηση του Ριάντ ότι εμπλέκεται στην υπόθεση ή ότι γνωρίζει κάτι γι’ αυτήν.

Ο Ερντογάν επανέλαβε, επιστρέφοντας από το Παρίσι, ότι είναι σαφές πως ο φόνος ήταν προμελετημένος και ότι η εντολή προήλθε από το υψηλότερο επίπεδο της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί πως γνώριζε ο βασιλιάς Σαλμάν για τον οποίο έχει ”απεριόριστο σεβασμό”.

“Ο πρίγκιπας διάδοχος λέει ότι ‘θα ξεκαθαρίσω το ζήτημα, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο. Περιμένουμε υπομονετικά”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δράστες του εγκλήματος βρίσκονται μεταξύ των 18 υπόπτων που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία. “Πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος τους έδωσε την εντολή να δολοφονήσουν”.