Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Brexit: Σήμερα η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον



Με δύο σημαντικές ψηφοφορίες θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη η βρετανική κυβέρνηση, μία για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, που κατοχυρώνει τη συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα με τις Βρυξέλλες για το Brexit, και μία για το εσπευσμένο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη.

Η ψηφοφορία για την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται, εκτός απροόπτου γύρω στις 19.00 (ώρα Βρετανίας), και στη συνέχεια ενδέχεται να υπάρξει ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας. Ακόμη και με αυτά τα θέματα λυμένα, η νομοθεσία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, στην περίπτωση που κατατεθούν και εγκριθούν τροπολογίες που να σχετίζονται με μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ένα δημοψήφισμα ή μία παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020, προτάσεις που εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εάν εγκριθούν πάντως τροπολογίες, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρήσει απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει τη συμφωνία για την αποχώρηση και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

Διαφορετικά, εάν το νομοσχέδιο περάσει έγκαιρα από το κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί θεωρητικά να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη κάποιων βουλευτών του Εργατικού κόμματος, που υποστηρίζουν το Brexit, και των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει έγκριση επί της αρχής στη δεύτερη ανάγνωσή του. Αλλά πιο δύσκολη κρίνεται η ψηφοφορία που αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες των βουλευτών - ακόμη και του Συντηρητικού κόμματος - ότι ο χρόνος που δίνεται για συζήτηση και εξέταση μίας τόσο σημαντικής νομοθεσίας δεν είναι αρκετός.

Στην περίπτωση που απορριφθεί το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.