Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Brexit: Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στη στερλίνα



Οι επενδυτές εμφανίζονται ελαφρώς αμήχανοι μπροστά στις εξελίξεις, όπως και οι Ευρωπαίοι, που έλαβαν το απρόθυμο, ανυπόγραφο αίτημα παράτασης από τον Μπόρις Τζόνσον. Αξιολογούν την νέα ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού ως ακόμη ένα εμπόδιο, που θα μπορούσε να ξεπεραστεί, χωρίς όμως να μπορούν να πουν το πότε. Και ενώ η παράταση της αβεβαιότητας ανακόπτει το τετραήμερο ράλι της στερλίνας, η πτώση είναι συγκρατημένη. 

 

Το βρετανικό νόμισμα δέχθηκε σαφώς πιέσεις, απέφυγε τη βουτιά. Υποχώρησε πολύ νωρίς το πρωί έως και 0,8% έναντι του δολαρίου και στις 07:30 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση 0,6% στα 1,29 δολάρια. Υποτιμάται επίσης 0,2% έναντι του ευρώ. Η πτώση είναι πολύ μικρότερη από ό,τι μερίδα αναλυτών φοβόταν αμέσως μετά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Σαββάτου. 

Αυτό έχει να κάνει εν πολλοίς με το γεγονός ότι οι κινήσεις της αντιπολίτευσης ουσιαστικά έρχονται να περιορίσουν αισθητά το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit. Αν και ο κίνδυνος αυτός δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι πιθανότητες μίας άτακτης εξόδου είναι πια μόλις 5%. Από την άλλη οι πιθανότητες για μία έξοδο με επικυρωμένη συμφωνία έχουν ανέβει στο 70%, ενώ και το σενάριο της ακύρωσης του Brexit, δηλαδή παραμονής της χώρας της Ε.Ε. εξακολουθεί να συγκεντρώνει πιθανότητες 25%.