Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Bloomberg: Βλέπει τον Τσίπρα στο Νταβός η Λαγκάρντ για το χρέος



Παρότι οι διαβουλεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση δεν έχουν ακόμα αρχίσει, κυβέρνηση και Θεσμοί ήδη ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, για το πιο κρίσιμο ίσως ζήτημα, την απομείωση του χρέους δηλαδή.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Bloomerg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όπου θα συζητήσουν τρόπους για να μειωθεί τοελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, έναν όρο – κλειδί, για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι δομικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα ενδεχομένως να τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Τσίπρα και Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθούν στις 21 Ιανουαρίου, ωστόσο τα σχέδια ενδεχομένως και να μεταβληθούν, ανέφερε η ίδια πηγή. Όπως παρατηρεί το Bloomberg, θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός και η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Την πληροφορία αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ, ανέφερε τον περασμένο μήνα πως θα σκεφτόταν την εκταμίευση νέου δανείου προς την χώρα όταν οι θεσμοί ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και εφόσον εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Ο Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε πει πως η κυβέρνησή του δεν είχε ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ότι το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συμβιβαστεί.

Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως διαμηνύσει πως για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να έχει προτείνει να περιοριστεί η ετήσια εξυπηρέτηση χρέους στο 15% του ΑΕΠ.