Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτή είναι γυναίκα που μπορεί να «διαγνώσει» το Πάρκινσον από τη... μυρωδιά



Η Τζόι Μιλν είναι μια γυναίκα από το Περθ η οποία μπορεί να αλλάξει πλήρως τον τρόπο διάγνωσης του Πάρκινσον.

Η Μιλν υποστηρίζει ότι μπορεί να... μυρίσει κάποιον που έχει την ασθένεια ακόμα και πριν αναπτύξει συμπτώματα.

Πρώτη φορά εντόπισε την ικανότητά της αυτή με την περίπτωση του συζύγου της, ο οποίος πέθανε από την ασθένεια σε ηλικία 65 ετών.

O σύζυγος της Μιλν

Η ίδια υποστηρίζει ότι «διέγνωσε» την ασθένεια έξι χρόνια πριν την επίσημη διάγνωσή της από τη... μυρωδιά! «Η μυρωδιά του είχε αλλάξει αλλά ήταν δύσκολο να το περιγράψω αυτό. Δεν έγινε ξαφνικά. ήταν μια λεπτή μυρωδιά».

Η περίπτωση της Μιλν προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου οι οποίοι αποφάσισαν να τεστάρουν την ικανότητά της. Στο τεστ συμμετείχαν έξι άνθρωποι χωρίς Πάρκινσον και έξι με την ασθένεια. Η Μιλν κλήθηκε να βρει ποιος ασθενεί από τη μυρωδιά των ρούχων τους τα οποία της παρουσιάσαν οι επιστήμονες. Η Αυστραλή όμως τος είπε ότι από Πάρκινσον πάσχουν επτά από τους συμμετέχοντες, και όχι έξι όπως ήξερε η επιστημονική ομάδα. «Εμείς ξέραμε ότι ο έβδομος που εντόπισε η Μιλν δεν είχε Πάρκινσον αλλά επτά μήνες μετά το πείραμα ο ίδιος άνθρωπος με ενημέρωσε ότι διαγνωστεί με Πάρκινσον» περιγράφει ο γιατρός Τίλο Κουνάθ.

Αυτό που τώρα προσπαθούν να αποδείξουν οι επιστήμονες είναι ότι η αλλαγή στο δέρμα των ανθρώπων που πάσχουν πρώιμα από Πάρκινσον προκαλεί μια συγκεκριμένη μυρωδιά που συνδέεται με την ασθένεια. Ελπίζουν να βρουν τη «μοριακή υπογραφή» που ευθύνεται για την μυρωδιά έτσι ώστε στη συνέχεια να αναπτύξουν ένα απλό τεστ στη λογική του να παίρνουν δείγμα με μια μπατονέτα από τον ιδρώτα ενός ανθρώπου.