Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022 -

Αυστρία: Αλλάζει ο Φίσερ μετά από 12 χρόνιαΟι πολίτες της Αυστρίας βρίσκονται σήμερα στις κάλπες, έτσι ώστε να εκλέξουν  νέο Πρόεδρο της χώρας που θα πάρει την θέση του νυν Πρόεδρου, Χάιντς Φίσερ, μετά από 2 εξαετής θητείες όπου υπηρέτησε.

6,5 εκατομμύρια πολίτες θα επιλέξουν ανάμεσα σε 6 υποψηφιότητες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, οι τέσσερις από τις οποίες υποστηρίζονται από κόμματα, ενώ οι άλλες δυο είναι ανεξάρτητες.

Φαβορί των εκλογών θεωρούνται δυο υποψηφίου που κανένας τους δεν ανήκει στα παραδοσιακά, μεγάλα κόμματα της Αυστρίας, το Σοσιαλδημοκρατικό ή το Λαϊκό.
Ο ένας είναι ο πρώην αρχηγός των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν και ο άλλος, ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με τον καθένα από τους δυο να συγκεντρώνει περίπου το 25% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Τους δυο άντρες απειλεί η μόνη γυναίκα υποψηφία της 6άδας και τρίτη στις δημοσκοπήσεις, η ανεξάρτητη Ίρμγκαρντ Γκρις.

Αν τα αμφίρροπα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν, θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για να επιλεγεί τελικά ο νέος Πρόεδρος, ο οποίος και θα λάβει χώρα στις 22 Μαΐου.