Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αυστραλία: Η έρευνα για την πτήση MH370 έγινε σε λάθος περιοχή



Εξαιρετικά πιθανό είναι το σενάριο να έψαχναν το μοιραίο αεροσκάφος της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε λάθος σημείο, ισχυρίζονται οι ειδικοί ερευνητές.

Οι έρευνες έγιναν σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον νότιο Ινδικό ωκαεανό και το συνολικό τους κόστους υπολογίζεται στα 145 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα απομένουν να ερευνηθούν ακόμη 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Όμως όπως φαίνεται από τα νέα δεδομένα από τους δορυφόρους το πιθανότερο είναι τα συντρίμια του αεροσκάφους να βρίσκονται πιο βόρεια από εκεί που μέχρι σήμερα γίνονται οι έρευνες. 

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μια νέα έκταση περίπου 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ως «περιοχή με την υψηλότερη πιθανότητα να βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους».
Ωστόσο, αν οι έρευνες επεκταθούν σε αυτή την περιοχή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Αυστραλία είναι έτοιμη να υποστεί το επιπλέον χρηματικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας, κόστος που προς το παρόν δεν έχει υπολογιστεί.

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια δεν έχει εμφανιστεί αξιόπιστο ίχνος του αεροπλάνου στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπου είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες. Στην τελευταία τους έκθεση, οι ειδικοί ερευνητές από το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας και Μεταφορών τόνισαν πως: «Υπάρχει μεγάλος βαθμός σιγουριάς πως η προηγουμένως αναγνωρισμένη περιοχή έρευνας, δεν εμπεριέχει το χαμένο αεροσκάφος».

Οι έρευνες οδεύουν προς το τέρμα τους, καθώς οι αυστραλιανές αρχές είχαν δηλώσει πως δεν θα συνεχίσουν να αναζητούν το μοιραίο αεροσκάφος. Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Κίνας που χρηματοδοτούν την έρευνα είχαν συμφωνήσει πως «οι έρευνες θα λάμβαναν τέλος, εκτός αν εμφανίζονταν αξιόπιστα στοιχεία».



Στην πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο στις 8 Μαρτίου του 2014 επέβαιναν 239 άτομα.