Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αυστραλία: Εντονη ανησυχία για την εξάπλωση ιού που προκαλεί σαρκοφάγο έλκος



Ποσό άνω του 1,5 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (1,13 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) αποδέσμευσε η κυβέρνηση της χώρας για να αποτρέψει την εξάπλωση του σαρκοφάγου έλκους, το οποίο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στις περιοχές της Βικτώριας και του Κουίνσλαντ.

Ο σπάνιος ιός Μπουρούλι καταστρέφει τους ιστούς και προκαλεί βαθιά έλκη σε πολλά σημεία του σώματος τα οποία αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σωστά μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ανικατότητα, τύφλωση και παραμόρφωση. Συνήθως συναντάται στη δυτική ή κεντρική Αφρική και συνδέεται με το στάσιμο νερό. Στην πολιτεία της Βικτώρια, το 2016 ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων του ιού Μπουρούλι έφθασε τα 182, ενώ το 2017 σημείωσε αύξηση κατά 51%, αγγίζοντας τον αριθμό των 236 περιστατικών. Οι ειδικοί προειδοποιούν οτι θα μπορούσε να προσβάλει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Τα χρήματα θα διατεθούν για μία διετή μελέτη που θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης υπό τον Τιμ Στίνιαρ, ο οποίος ανακάλυψε το βασικό ρόλο των κουνουπιών στη μετάδοση της νόσου. Η μελέτη θα ξεκινήσει με την μαζική εξόντωση του κουνουπιών στις παράκτιες περιοχες της Βικτώρια.

Το βακτήριο που ευθύνεται για την εμφάνιση του σαρκοφάγου έλκους Μπουρούλι ανήκει στην ίδια οικογένεια με αυτά που προκαλούν φυματίωση και λέπρα. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μία θεραπεία διάρκειας οκτώ εβδομάδων με αντιβιοτικά είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της πάθησης στο 80% των περιπτώσεων.