Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 -

Αθώοι ιταλοί δημοσιογράφοι για διαρροή εγγράφων από το ΒατικανόΔικαστήριο του Βατικανού αθώωσε δύο ιταλούς δημοσιογράφους που δημοσίευσαν απόρρητα έγγραφα του Βατικανού. 

Ωστόσο, δύο εκ των τριών αξιωματούχων του Βατικανού που ήταν κατηγορούμενοι για τη διαρροή των εγγράφων -τα οποία αποκάλυπταν διαφθορά στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία- καταδικάστηκαν.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η Δικαιοσύνη του Βατικανού δεν έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει την υπόθεση των δημοσιογράφων, καθώς δεν τέλεσαν κάποια εγκληματική πράξη στο έδαφος του Βατικανού. 

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα. Αυτή είναι η βάση της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου» είπε ο δημοσιογράφος Τζιανλουίτζι Νούτσι.

Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδικάστηκε ο ισπανός ιερέας Άνχελ Λούθιο Βαγέχο Μπάλδα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα. Ένας συνεργάτης του αθωώθηκε.

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Φρανσέσκα Τσαουκί. 

Ο ισπανός ιερέας και η Τσαουκί ήταν μέλη της επιτροπής την οποία συνέστησε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο μετά την εκλογή του το 2013 προκειμένου να τον συμβουλεύσει για οικονομικές και γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού (Κουρία).