Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Αστακός» το Αμβούργο για την Σύνοδο των G20



Αναβρασμός και πυρετώδεις προετοιμασίες στο Αμβούργο της Γερμανίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 που ξεκινά την Παρασκευή με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πως σκοπεύει να βοηθήσει την "οικοδέσποινα",Άνγκελα Μέρκελ, ώστε η συνάντηση των ηγετών να στεφθεί με επιτυχία.

Την ίδια ώρα, στο Αμβούργο επικρατεί «υστερία». Η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" επισημαίνει ότι η πόλη θυμίζει ζώνη ασφαλείας κι ότι η Σύνοδος Κορυφής αφυπνίζει "φωνές" της Ακροαριστεράς.

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό όπλων καθώς και "άγνωστων χημικών ουσιών" από το σπίτι και το γκαράζ ενός άνδρα που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση στη διάρκεια της συνόδου.Η τοπική αστυνομία του Αμβούργου είχε βάλει στο "μάτι" έναν Γερμανό κάτοικο της πόλης Ρόστοκ, ο οποίος θεωρούνταν ύποπτος για σχέδια επίθεσης κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που το Αμβούργο προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ηγέτες των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών αλλά και χιλιάδες διαδηλωτές που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης και του μοντέλου ανάπτυξης που προωθούν οι οι αρχηγοί κρατών της G20. 

Σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, τουλάχιστον δώδεκα διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στις δύο ημέρες της συνόδου. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τομάς ντε Μεζιέρ, εξέφρασε φόβους για επεισόδια εκτιμώντας πως, πάνω από οκτώ χιλιάδες βίαιοι διαδηλωτές ετοιμάζονται να ξεχυθούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της G20. 
  
Τουλάχιστον 4.800 δημοσιογράφοι από 65 χώρες θα βρίσκονται στο Αμβούργο για να "καλύψουν" τη σύνοδο. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος ως "οικοδέσποινα" της συνόδου επιδιώκει την παγκόσμια προβολή εικόνων με πολιτικούς ηγέτες να διαπραγματεύονται και να δίνουν τα χέρια. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, βάζει τα δυνατά του για να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. "Ελπίζω ο κόσμος να μας δει με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας: ως ανοιχτή αλλά και χαλαρή μητρόπολη, που αξίζει να ξαναεπισκεφθεί κάποιος όταν δεν θα διεξάγεται εδώ το G20", επισημαίνει ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Περίπου 30 διαδηλώσεις από διαφορετικούς φορείς θα πραγματοποιηθούν τις πρώτες εννέα ημέρες του Ιουλίου στη Γερμανία.Η μεγαλύτερη διαδήλωση, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 100.000 άτομα, είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 8 Ιουλίου, με σύνθημα: "Αλληλεγγύη αντί για G20". Εκτός της μεγάλης διαδήλωσης, οι αστυνομικές αρχές θεωρούν υψηλής επικινδυνότητας για ταραχές και την ακροαριστερή διαδήλωση "G20 – Welcome to hell" (Καλώς ήρθατε στην κόλαση), που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα συμμετέχουν 8 χιλιάδες διαδηλωτές από τη Γερμανία και το εξωτερικό με τον Αντρέας Μπόιτ, δικηγόρο που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη πορεία διαμαρτυρίας, να προειδοποιεί ότι "εάν δεχθούμε επίθεση τότε βεβαίως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να αμυνθούμε".

Στο μεταξύ, ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο του Αμβούργου έχουν ήδη προνοήσει καλύπτοντας με προστατευτικές ξύλινες πλάκες τις βιτρίνες τους. Πάντως, 19 χιλιάδες αστυνομικοί θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γερμανία.Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται και 28 ελικόπτερα, 185 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, 70 άλογα, 3 χιλιάδες οχήματα και αρκετά πλοιάρια. 
  
"Αν τα χρειαστούμε, θα τα επιστρατεύσουμε", δήλωσε με πνεύμα ετοιμότητας ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων για το G20, Χάρμουτ Ντούντε.