Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν ζητά η γαλλική δικαιοσύνη



Η γαλλική δικαιοσύνη ζήτησε στα τέλη Μαρτίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία της Μαρίν Λεπέν, εναντίον της οποίας έχει ξεκινήσει έρευνα για κατάχρηση χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για να πληρώσει δύο στελέχη του κόμματός της, του Εθνικού Μετώπου (FN), όπως έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.

Η Λεπέν, που είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, αρνήθηκε στις 10 Μαρτίου να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο ερευνά την υπόθεση αυτή, επικαλούμενη την ασυλία της ως ευρωβουλευτού.

Όταν ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Franceinfo αν θα ζητήσει από τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν το αίτημα αυτό, η Λεπέν απάντησε: "Είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε στη νομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" και αρνήθηκε να δηλώσει οτιδήποτε άλλο.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ζήτησε στις 2 Αυγούστου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκτησης του ποσού των 339.946 ευρώ που αντιστοιχεί στους μισθούς που καταβλήθηκαν σε δύο κοινοβουλευτικούς βοηθούς της Μαρίν Λεπέν, τον Τιερί Λεζιέ και την Κατρίν Γκριζέ, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική πηγή και μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Τα δύο αυτά πρόσωπα, αν και πληρώνονταν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί της Λεπέν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πληρώνονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια, στην πραγματικότητα εργάζονταν για το Εθνικό Μέτωπο. Ο Λεζιέ πληρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2011 ενώ η Γκριζέ λάμβανε μισθούς απο το 2010 μέχρι και το 2016.