Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Αργεντινή: Τα πρόσωπα της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες



H καθυστερημένη Μέρκελ, ο αυστηρός Τραμπ, ο επιθετικός Πούτιν, ο αισιόδοξος Σι Τζινπίνγκ, ο «πρίγκιπας του τρόμου» Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο ισορροπιστής οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής, είναι τα πρόσωπα - κλειδιά της Συνόδου Κορυφής των G20 που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Μπουένος Άιρες.

Άνγκελα Μέρκελ 

Έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας προτού καλά-καλά φθάσει στο Μπουένος Άιρες. Η σοβαρή τεχνική βλάβη που παρουσιάστηκε χτες στο κυβερνητικό αεροσκάφος «Konrad Adenauer» ανέτρεψε το πρόγραμμα της Μέρκελ στη G20. Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν θα προλάβει να έχει συνομιλίες με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας και θα χάσει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. 

 

merkel__8_

Ντόναλντ Τραμπ 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ γύρισε την... πλάτη στον Ρώσο ομόλογό του μετά της επιθετικές κινήσεις της Μόσχας σε βάρος ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. 

Ο Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας, είχε καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κουνήσει το... δάκτυλο στον Πούτιν. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε να έχει συνομιλίες με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής με το επιχείρημα ότι δεν συμφωνεί με την επιθετικότητα της Μόσχας. 

trump_g20

Βλαντιμίρ Πούτιν 

 

Μετά την... «πόρτα» που έφαγε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας ψάχνει να βρει άλλους συνομιλητές για να καλύψει το κενό. Ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας μετά την επίδειξη δύναμης σε βάρος ουκρανικών πλοίων και τη σύλληψη των πληρωμάτων τους στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη Κυριακή. 

putin

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν 

Ο «πρίγκιπας του τρόμου», που φέρεται να κρύβεται πίσω από την ανατριχιαστική δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου,Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη,θα έχει επαφές με ξένους ηγέτες.

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσουν για την πολύκροτη υπόθεση Κασόγκι, τις διμερείς σχέσεις, τις πετρελαιαγορές και τον συριακό πόλεμο. Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και πιθανόν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

bin_salman

Σι Τζινπίνγκ

Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Κινέζου ομολόγου του για μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Ο Τραμπ δηλώνει πρόθυμος για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα αλλά και αποφασισμένος να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα αν δεν σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες. Η συνάντηση των δύο προέδρων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μπορεί να αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης.

Xi_Jinping

Μαουρίσιο Μάκρι 

Ο φετινός οικοδεσπότης του G20, ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ίσως απολαμβάνει ακόμη την εκτίμηση των ηγετών που καταφθάνουν στο Μπουένος Αϊρες. Η αισιοδοξία, όμως, που είχε εμπνεύσει στους Αργεντίνους με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, τείνει να εξανεμιστεί πλήρως. Ο πληθωρισμός αγγίζει το 50% και σύμφωνα με τη συμβουλευτική Ecolatina θα οδηγήσει σε μείωση των πραγματικών μισθών κατά 11% τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους. 

mauricio_macri