Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021 -
Rain showers

15 °C

Σήμερα, 4. Δεκεμβρίου 2021

Αργεντινή: Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και η φορολογική μεταρρύθμισηΤον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 και το σχέδιο μεταρρύθμισης του φορολογικού κώδικα της χώρας, που εντάσσονται στις προσπάθειες του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι να μειώσει τα κόστη για τις επιχειρήσεις και να προσελκύσει επενδύσεις ενέκρινε την Τετάρτη η Γερουσία της Αργεντινής.

Ο Μάκρι εξελέγη το 2015 εξαγγέλλοντας απελευθέρωση των αγορών και κατάργηση των αυστηρών μέτρων κρατικού ελέγχου που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την κεντροαριστερή Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ και πληθωρισμό 15,7% μεσοσταθμικά.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κογκρέσο ενέκρινε τον νόμο της κυβέρνησης Μάκρι για τις αλλαγές στις συντάξεις, που εντάσσονται στο σχέδιο του συντηρητικού προέδρου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 3,2% του ΑΕΠ το 2018 από 4,2% φέτος.

Ο νόμος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, την προκήρυξη μιας 24ωρης απεργίας, μαζικές διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια έξω από το Κογκρέσο. Τα συνδικάτα κατήγγειλαν την απόφαση του Μάκρι να μειώσει τις παροχές συνταξιούχων που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα την ώρα που προωθούσε μειώσεις των φόρων των επιχειρήσεων.