Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Απόρρητα ντοκουμέντα στο φως για το αιματοκύλισμα των Ολυμπιακών του 1972


Σύμφωνα με απόρρητα ντοκουμέντα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η γερμανική επιθεώρηση Spiegel, το δολοφονικό χτύπημα της παλαιστινιακής ανταρτικής οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Ισραηλινοί αθλητές και προπονητές, οργανώθηκε με τη συνδρομή τουλάχιστον ενός γερμανού Νεοναζί.

Τα έγγραφα περιέχονται σε ένα φάκελο περίπου 2.000 σελίδων που βρίσκεται στο Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος. Και δείχνουν πως οΜοχάμαντ Ντάουντ Οντέχ (ή Αμπού Ντάουντ), ο Παλαιστίνιος τρομοκράτης που εμπνεύστηκε την αιματηρή επιχείρηση εναντίον των αθλητών του Ισραήλ, είχε συστηματική επαφή με τον γνωστό γερμανό νεοναζί της εποχής εκείνης, Βίλι Πολ.

Ο Ντάουντ ταξίδεψε στο Μόναχο τον Ιούλιο του 1972, δυο μήνες πριν από την επιχείρηση, προκειμένου να συναντήσει τον Πολ, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν παραχαράκτη που ειδικευόταν στη δημιουργία πλαστών διαβατηρίων. Ο Πολ, ο οποίος έκανε και τον προσωπικό οδηγό του Παλαιστινίου, σε όλες του τις μετακινήσεις εντός Γερμανίας, παρακολουθούταν εκείνη την περίοδο από την αστυνομία της πόλης Ντόρτμουντ.

Στα αρχεία αυτά, που δεν ξεκαθαρίζουν το κατά πόσο ο Ντάουντ ειχε επαφή και με άλλους νεοναζιστές, εμφανίζεται ο Πολ να λεει με περηφάνια στους εργοδότες του πως «ειχε επαφές με ένα ριζοσπαστικό κομμάτι της οργάνωσης PLO», τη γνωστή «Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 Παλαιστίνιοι κομάντο του «Μαύρου Σεπτέμβρη» εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και στους κοιτώνες της αποστολής του Ισραήλ και έπιασαν ομήρους 11 Ισραηλινούς. Μετά από 24 ώρες, σε μια αποτυχημένη απόπειρα της γερμανικής αστυνομίας να τους απελευθερώσει, σκοτώθηκαν όλοι οι όμηροι, πέντε απαγωγείς και ένας Γερμανός αξιωματικός.

Ο Ντάουντ ενώ είχε παραδεχτεί ότι σχεδίασε την επιχείρηση, υποστήριζε ότι αφού δεν είχε λάβει μέρος δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τους θανάτους αυτούς. «Δεν είχα σκοτώσει κανέναν και δεν διέταξα τη δολοφονία κανενός», είχε δηλώσει το 1999 ύστερα από τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του.

Η πρωθυπουργός του Ισραήλ την εποχή της τρομοκρατικής επίθεσης, η Γκόλντα Μέιρ,διέταξε αντίποινα και η Μοσάντ, η ισραηλινή μυστική υπηρεσία, οργάνωσε μεταξύ 1972-1988, αποστολές από ειδικούς κομάντο που επονομάστηκαν «Οργή του Θεού», για να ανακαλύψει και να σκοτώσει εκείνους που φέρονταν ως υπεύθυνοι της σφαγής στο Μόναχο.