Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις η Βενεζουέλα



Τις επικρίσεις της Αργεντινής, της Κολομβίας, του Μεξικού και της Βραζιλίας κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για την επιβολή ποινής στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για μια δεκαπενταετία στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, απέρριψε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες.

Οι διεθνείς πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχαν ήδη κλιμακωθεί όταν το Ανώτατο Δικαστήριο, που φέρεται να πρόσκειται στον πρόεδρο Μαδούρο, ανέθεσε στον εαυτό του τα καθήκοντα του κοινοβουλίου, απόφαση που προκάλεσε διαδηλώσεις και κατακραυγή, προτού ακυρωθεί, μερικές ημέρες αργότερα.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας κατηγόρησε το Μπουένος Άιρες, την Μπογοτά, το Μεξικό και την Μπραζίλια ότι δρουν συντονισμένα υπέρ μιας επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας της για να εξυπηρετήσουν «τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η Βενεζουέλα δεν μπορεί να «κατατάσσεται στις δημοκρατίες» μετά την απόφαση σε βάρος του Καπρίλες, ενός από τους αντιπάλους του Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του 2013, που είχε ηττηθεί με μικρή διαφορά. Η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σημαίνει de facto ότι ο Καπρίλες δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Αλλά και η κολομβιανή διπλωματία εκτίμησε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Καπρίλες «κλιμακώνει την πόλωση» στη χώρα. «Απορρίπτουμε και διαμαρτυρόμαστε έντονα εναντίον της θέσης που εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας», απάντησε η ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας.

Η υπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον των κυβερνήσεων του Μεξικού και της Βραζιλίας, στις οποίες προσάπτει πως ανακίνησαν τις συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα σε διεθνή φόρα όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ή η Mercosur.

«Πώς η Βραζιλία, (μια χώρα με) μια κυβέρνηση που έκανε de facto πραξικόπημα εναντίον μιας προέδρου εκλεγμένης από 54 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, παριστάνει ότι παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας;» διερωτήθηκε η Ροδρίγκες, αναφερόμενη στη Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία αποπέμφθηκε το 2016.