Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Απο το 2005 εώς σήμερα- Ποια είναι τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν το Λονδίνο



Η επίθεση στο Κοινοβούλιο του Λονδίνου, αν και σοκαριστική,, σίγουρα δεν ήταν η πρώτη, που γνώρισε η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. 

Από το 2005 μέχρι και σήμερα, το Λονδίνο έχει πέσει «θύμα» επτά τρομοκρατικών χτυπημάτων αρχής γενομένης από την 7η Ιουλίου του 2005. Τότε μία σειρά συντονισμένων επιθέσεων αυτοκτονίας συγκλόνισε το κεντρικό Λονδίνο. Τρεις εκρήξεις, δύο σε τρένα και μία σε λεωφορείο. Πενήντα δύο άτομα νεκρά και 700 τραυματίες, ο θλιβερός απολογισμός. Τις βόμβες ενεργοποίησαν τέσσερις Βρετανοί Ισλαμιστές τρομοκράτες.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Ιουλίου, τέσσερις ακόμα βομβιστικές επιθέσεις επιχείρησαν να ταράξουν το Λονδίνο, αλλά στέφθηκε από αποτυχία.

29 Ιουνίου του 2007 και δύο αυτοκίνητα ζωσμένα με εκρηκτικά ανακαλύπτονται στο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Επόμενη επίθεση στις 22 Μαΐου του 2013, όταν ένας Βρετανός στρατιώτης έπεσε θύμα επίθεσης κοντά στα βασιλικά ανάκτορα στο νότιο Λονδίνο.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου του 2015, ένας άντρας με μαχαίρι επιτίθεται και τραυματίζει αρκετούς σε σταθμό τρένου, φωνάζοντας «Αυτό είναι για τη Συρία».

Ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου του 2016,  η αστυνομία προχωρά σε ελεγχόμενη έκρηξη όταν εντοπίζεται τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό στη γραμμή Jubilee του τρένου. Δεν υπήρξαν τραυματίες ενώ αργότερα ο ύποπτος συνελήφθη. Τότε τα Μέσα και η κυβέρνηση μιλούσε για «το πιο σοβαρό συμβάν στο τρένο μετά την 21η Ιουλίου του».

Σήμερα, προστέθηκε μία ακόμα αιματηρή επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για 2 νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες. 

Η επίθεση συνέβη νωρίς το απόγευμα, όταν ένας άντρας σκόρπισε τον θάνατο αρχικά με το αυτοκίνητό του. Κατευθυνόμενος προς το κοινοβούλιο και περνώντας από τη γέφυρα Ουέστμινστερ, που βρίσκεται πολύ κοντά, «έριξε» το αυτοκίνητό σε όποιον έβρισκε στο πεζοδρόμιο της γέφυρας πριν το καρφώσει στην κυριολεξία, στην πόρτα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, βγήκε και μαχαίρωσε έναν αστυνομικό.

Το Λονδίνο παραμένει ακόμα σε κατάσταση σοκ, μετρώντας τις πληγές του.