Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Aπέσυρε τις πρώτες δυνάμεις η Ρωσία από την Συρία εν όψει των συνομιλιών στην Αστάνα


Στο κοινό συμπέρασμα ότι η εκεχειρία στη Συρία βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε ισχύ κατέληξαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες προετοιμάζονται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που αναμένεται να διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου, στην Αστάνα, στο Καζακστάν. 
 
Σε άλλη ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να αλλάζει τη σύνθεση της δύναμης πυρός του στη Συρία στο πλαίσιο μιας προαναγγελθείσας μερικής αποχώρησης, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
 
Το υπουργείο ανέφερε πως τα πρώτα έξι βομβαρδιστικά Su-24 έχουν ήδη αποσυρθεί, αλλά τέσσερα Su-25 αεροπλάνα χερσαίας επίθεσης στάλθηκαν στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίν στην επαρχία της Λαττάκειας στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης κυκλικής εναλλαγής. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι και άλλα αεροπλάνα θα αποσυρθούν μαζί με στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στη βάση.
 
Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κατάπαυση πυρός στη Συρία στα τέλη Δεκεμβρίου και δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της στη Συρία, όπου η στρατιωτική επέμβασή της ανέστρεψε την κατάσταση προς όφελος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.