Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απέρριψε την πρόταση του Άσαντ ο Βρετανός ΥΠΕΞ



Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ απέρριψε την πρόταση του προέδρου  της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ .

Ο πρόεδρος της Συρίας πρότεινε το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα περιλαμβάνει πρόσωπα από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητους και προσκείμενους στο συριακό καθεστώς.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αντέδρασε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αυτή η κυβέρνηση θα συντάξει νέο Σύνταγμα και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, υποστήριξε.

«Με τις προτάσεις του για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο Μπασάρ αλ Άσαντ εννοεί να τοποθετήσει ένα ή δύο επιλεγμένα μέλη της αντιπολίτευσης, φιλικά προσκείμενα στο καθεστώς, σε κυβερνητικές θέσεις ήσσονος ευθύνης. Αυτό δεν αρκεί», πρόσθεσε ο Φίλιπ Χάμοντ και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει «αλλαγή κατεύθυνσης» στη Συρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στο πλάνο της επόμενης μέρας ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, όλες τις κοινότητες, όλες τις θρησκείες της Συρίας, θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση της οποίας – τουλάχιστον όχι στο μέλλον – δεν θα ηγείται ο Μπασάρ αλ Άσαντ», τόνισε. Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένεται να ξεκινήσει στη Γενεύη στις 11 Απριλίου.