Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Απαράδεκτο: Στην Τουρκία παντρεύουν τις κόρες τους από παιδιά!



Σύμφωνα με στατιστικές του ινστιτούτου Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Υγεία, το ένα τρίτο όλων των γάμων στην Τουρκία είναι ανάμεσα σε ένα μεγάλο άνδρα και ένα παιδί. Η δικηγόρος Nuriye Kadan,  δεν δήλωσε ότι συνολικά στη χώρα υπάρχουν 181.036 παιδιά-νύφες. 

Το 2002, το νόμιμο όριο ηλικίας γάμου για τα κορίτσια ανέβηκε στα 17 χρόνια, παρ'όλο που ο αστικό κώδικας επιτρέπει το γάμο στην ηλικία των 16, σε "εξαιρετικές περιπτώσεις". 

Μιλώντας σε ένα συνέδριο σχετικά με το ζήτημα, η κυρία Kadan είπε: “Σχεδόν 20,000 γονείς συμπλήρωσαν αιτήσεις για να παντρέψουν τις κάτω των 16 κόρες τους το 2012."

 

Ο παιδικός γάμος στην Τουρκία είναι μακροχρόνιο πρόβλημα αλλά οι έγκυρες στατιστικές σχετικά με το ζήτημα είναι σπάνιες. Έρευνα του ΟΗΕ για το 2013 έδειξε ότι το 28% των γάμων στην Τουρκία αφορούσαν σε κορίτσια κάτω των 18 ετών. 

Η τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία κάνει απλώς την κατάσταση χειρότερη. Η είσροή μεγάλου αριθμού προσφύγων-κυρίως παιδιών και γυναικών- από τη Συρία και το Ιράκ έχει αυξήσει τα νούμερα. Οι γονείς αντιμετωπίζουν το δίλημμα να παντρέψουν τα παιδιά τους με ξένους ή να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αν και έχει αποκαλέσει ανοιχτή πληγή το θέμα του γάμου για τις γυναίκες, έχει επίσης δηλώσει ότι οι άνδρες δεν μπορούν να θεωρούνται ίσοι με τις γυναίκες. Παγκοσμίως, γύρω στα 15 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται όντας παιδιά. Το 90% των εγκυμοσυνών στην  εφηβεία είναι εντός γάμου και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για κορίτσια από 15 έως 19.