Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απάντησε το ΔΝΤ! «Δεν μας έχει ζητήσει βοήθεια η Τουρκία»



Το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του έβαλε τέλος στα σενάρια ότι η Τουρκία προσέφυγε σ αυτό λόγω της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας.

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η Άγκυρα αναζητούσε χρηματοδότηση εν μέσω της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας

Η Τουρκία δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ταμείο.

Το Ταμείο έδωσε την απάντησή του, μετά τις εκτιμήσεις του Bloomberg, που ανέφερε ότι στην Τουρκία εξετάζεται η διάσωση από το ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls). 

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση παραμένουν σιωπηλές καθώς η λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά ρεκόρ εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ, που απειλούν με νέες. Η λίρα υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου, μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 20%, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών.

«Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης», δήλωσε ο Χένρικ Γκαλμπεργκ, αναλυτής της Nomura International Plc.