Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε τεράστιο παγόβουνο. Εχει μέγεθος 4 φορές το Λονδίνο!



Τεράστιο κομμάτι πάγου της Ανταρκτικής αποκολλήθηκε και πλέει στον ωκεανό ως παγόβουνο. Πρόκειται για την περιοχή Larsen C, η οποία έχει έκταση 6.000 τετραγωνικά χλμ. όσο θα ήταν τέσσερις φορές το Λονδίνο ή πέντε το Παρίσι. Το βάρος της είναι ένα τρισεκατομμύριο τόνοι.

Η αποκόλληση που ολοκληρώθηκε από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, τόσο για το μέλλον της Ανταρκτικής και κατ’επέκταση του πλανήτη, αφού θεωρείται άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει μετρηθεί από δορυφόρους προέρχεται από την παγοκρηπίδα Ρος της Ανταρκτικής το 2011 και είχε περίπου το μέγεθος της Τζαμάικα στα 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού δορυφόρου της ESA, CryoaSat, που παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, το παγόβουνο θα αποτελείται από 1.155 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Η ρωγμή είναι περίπου 70 μίλια σε μήκος και πάνω από 90 μέτρα σε πλάτος. Κάτω από τη θάλασσα θα φτάνει σε βάθος 210 μέτρων.

Η ίδια η αποκόλληση του Larsen C και ο σχηματισμός του γιγάντιου παγόβουνου δεν θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας, ωστόσο οι κρηπίδες πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική φρενάρουν τη ροή των παγετώνων προς τον ωκεανό, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την απώλεια πάγου από την ξηρά και θα είναι αυτό που θα ανεβάσει τη στάθμη.

Το Larsen C πλέει δίπλα σε μια μικρότερη κρηπίδα πάγου, το Larsen B, η οποία διαλύθηκε το 2002, λόγω παρόμοιας ρωγμής.