Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ανω κάτω έκανε η Τουρκία τη Σύνοδο: Οι αξιώσεις και η επιτυχία



Στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Μαρτίου παραπέμπονται οι αποφάσεις σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αν και η ελληνική πλευρά επιζητούσε μια κατάληξη.

Η πρόταση της Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων έδωσε την αίσθηση προόδου των συνομιλιών την ίδια ώρα όμως προκάλεσε αντιδράσεις ως προς το περιεχόμενο καθεαυτό της πρότασης αλλά και ως προς τα ανταλλάγματα που ζητά.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση μιλά για πρόθεση της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως είχε συζητηθεί εκ των προτέρων με τη Μέρκελ να εφαρμόσει την επανεισδοχή όχι μόνο για οικονομικούς μετανάστες αλλά και για πρόσφυγες Σύρους και μη Σύρους υπό τον όρο ότι για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που της επιστρέφεται από την Ελλάδα θα στέλνει ένα πρόσφυγα από τα παράλια της Τουρκίας απευθείας σε χώρα της ΕΕ.

Με αυτό τον τρόπο θεωρείται ότι σπάει το κύκλωμα των διακινητών αφού, θα επιβραβεύονται με μετεγκατάσταση όσοι πρόσφυγες δείχνουν "καλή διαγωγή" και περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας ενώ όσοι έχουν περάσει στην Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Κατά συνέπεια στέλνεται το μήνυμα ότι δεν υφίσταται πλέον βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη.

Ωστόσο δεδομένου ότι η εφαρμογή της πρότασης προϋποθέτει και υποχρεωτική ποσόστωση για τα κράτη - μέλη της ΕΕ προκάλεσε την αντίδραση των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία) οι οποίες δεν θέλουν να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα.

Μάλιστα οι χώρες αυτές απείλησαν με βέτο ενώ εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης ενημέρωσε μέσω τουίτερ ότι η χώρα του δεν εμεινε μόνο στην απειλή.

Από την άλλη τα ανταλάγματα που ζητά η Τουρκία θεωρήθηκαν υψηλά. Ζητά διπλασιασμό των κονδυλίων από 3 σε 6 δις, απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας ώστε να είναι ελεύθερη η διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη (κάτι που ισχύει μόνο για τους ευρωπαίους πολίτες) και ξεκλείδωμα 5 ενταξιακών κεφαλαίων.

Ως προς το τελευταίο σημείο αντιδρούν Κύπρος και Ελλάδα στο βαθμό που κάποια από τα κεφάλαια εμπίπτουν στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ενώ άλλες χώρες εγείρουν ζητήματα δικαιωμάτων κι ελευθερίας του Τύπου.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το γεγονός ότι συζητήθηκε διεξοδικά η προοπτική της επανεισδοχής - μετεγκατάστασης που συμπεριλαμβανόταν στα βασικά αιτήματά της, ωστόσο η συζήτηση αυτή είναι ανοιχτή τουλάχιστον ως την Σύνοδο της άλλης εβδομάδας.