Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 -

Ανατινάχθηκε καμικάζι στο Αφγανιστάν - 13 νεκροίΚαμικάζι ανατινάχθηκε σήμερα σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία Ναγκαχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 30, σύμφωνα με αξιωματούχο, που προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανόν να αυξηθεί.

Ο Αταουλάχ Κογιάνι, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, δήλωσε ότι τουλάχιστον 13 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο καμικάζι ανατινάχθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Αμπντούλ Νασίρ Μοχάμεντ. Περίπου 250 άνθρωποι βρίσκονταν στη συγκέντρωση στη συνοικία Κάμα, έξω από την πρωτεύουσα της επαρχίας, την Τζαλαλαμπάντ.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη της ευθύνης. Ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις αυτή τη χρονιά στη Ναγκαχάρ, που συνορεύει με το Πακιστάν, στις οποίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι.

Η προεκλογική περίοδος στη χώρα ξεκίνησε την Παρασκευή και αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις είναι εύκολοι στόχοι για ένοπλες οργανώσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Οκτωβρίου. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται τόσο μια "πρόβα" για τις πιο σημαντικές, προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο χρόνο, όσο και μια δοκιμασία για την ικανότητα της κυβέρνησης να παράσχει ασφάλεια. Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι η συνεχιζόμενη βία πιθανόν να καθυστερήσει τη διαδικασία αν αποδειχτεί επικίνδυνο για τους ψηφοφόρους να πάνε στα εκλογικά κέντρα.