Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

15 °C

Σήμερα, 16. Οκτωβρίου 2021

Αναστασιάδης: Ο λαός θα σταθμίσει ποιος εξυπηρετεί καλώς νοούμενα συμφέρονταΟ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε για τον κυπριακό λαό «θα σταθμίσει ποιος είναι εκείνος που εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και ποιος μέσα από δογματικές αντιλήψεις και διαστρεβλώσεις θέσεων προσπαθεί απλώς να εξυπηρετήσει το κόμμα του».

Έκανε τη δήλωση αυτή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για συνέντευξη του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, στην οποία φέρεται να αναφέρει -σ.σ. η συνέντευξη θα δημοσιευτεί αύριο- ότι ο Πρόεδρος (Αναστασιάδης) συζητά λύση δύο κρατών.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει συνέντευξη, την οποία ακόμη δεν έχει διαβάσει. Όμως, σημείωσε, επί μέρες τώρα όντως ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ασκεί μια μηδενιστική κριτική. «Θέλω να τον καθησυχάσω ότι θα ενημερώσω τον κυπριακό λαό την ώρα που κρίνω και τότε θα σταθμίσει ποιος είναι εκείνος που εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και ποιος είναι που μέσα από δογματικές αντιλήψεις και διαστρεβλώσεις θέσεων προσπαθεί απλώς να εξυπηρετήσει το κόμμα του. Τίποτα πέραν αυτού», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Η εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποκέντρωση των θεσμικών οργάνων και κάποιων αρμοδιοτήτων από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις ομόσπονδες πολιτείες δεν συνιστά κάποια «αόριστη σκέψη για χαλαρή ομοσπονδία», αλλά έχει ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ομοσπονδιακού πολιτεύματος, διασαφήνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας αναφορές του αναλυτή της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου, Βίνσεντ Μορέλι, στη νέα έκθεση για την Κύπρο. Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι πρόκειται «για μια ανάλυση με εκτιμήσεις ερευνητικής υπηρεσίας και όχι πολιτικές θέσεις», σημειώνοντας ότι το έγγραφο «θα εξετασθεί με ενδιαφέρον».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι ο Ν. Αναστασιάδης «δεν πρότεινε διάσκεψη στην Κύπρο για να συζητηθούν οι διάφορες παράμετροι είτε μιας χαλαρής ομοσπονδίας, είτε ίσως μιας συνομοσπονδίας. Ίσως η αναφορά να οφείλεται σε κάποια παραδρομή», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Είναι καλά γνωστό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ότι, απευθύνοντας χαιρετισμό σε επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων με θέμα μια συγκριτική θεώρηση πολιτειακών συστημάτων και συγκεκριμένα τη σύγκριση της προεδρικής και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ο πρόεδρος υπέβαλε την εισήγηση ότι ίσως να ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί ένα ανάλογο επιστημονική συνέδριο - και όχι πολιτική διάσκεψη - με πανεπιστημιακούς, ερευνητές και άλλους εμπειρογνώμονες προκειμένου να υπάρξει προβληματισμός και κατάθεση τεκμηριωμένων και έγκυρων απόψεων ως προς τις διαφορές και τα όρια μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, αλλά και προβληματισμός για τις δυνατότητες αποκέντρωσης στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επεσήμανε ο κ. Προδρόμου, «δεν αναφέρεται σε ‘χαλαρή ομοσπονδία', αλλά στην ανάγκη μιας αποκέντρωσης με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας της ομοσπονδίας».