Κύρια αιτία μη λύσης του Κυπριακού δεν είναι άλλη από τις βλέψεις, τις πολιτικές και τις νοοτροπίες της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου στην κοινότητα Αμιάντου, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες στην Ελβετία, λέγοντας ότι "δώσαμε σκληρές μάχες στο Κραν Μοντανά, προσπαθήσαμε όσο ποτέ, με την ελπίδα ότι από την ώρα που υιοθετούντο οι δικές μας θέσεις και από τον ΓΓ ότι για να υπάρξει λύση του Κυπριακού θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να λυθεί το θέμα των εγγυήσεων των επεμβατικών δικαιωμάτων και ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πιστεύαμε ότι θα ήταν δυνατόν να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία που ο λαός μας να δεχθεί".
Δυστυχώς, είπε," παρά τις προσπάθειες η Τουρκία για άλλη μια φορά τήρησε τη στάση που για 43 χρόνια τηρεί. Όποιος και να ήταν ο Πρόεδρος όποια και αν ήταν η πολιτική που ακολουθούσαμε".
"Η συνέχιση της αδιάλλακτης τουρκικής θέσης και η εμμονή στη συνέχιση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων, στην εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων δεν επέτρεπε ούτε στην εθνική αξιοπρέπεια ούτε στα όρια μέσα στα οποία θα μπορούσε να κινηθούμε προκειμένου να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός, να δεχθούμε τς τουρκικές αξιώσεις. Και αυτή ήταν ακριβώς η αιτία που κατέρρευσε μια προσπάθεια που τα τελευταία χρόνια απαίτησε και κόπους και θάρρος και τόλμη" ανέφερε ο Πρόεδρος.
Οπως είπε, "πραγματοποιήθηκε πράγματι πρόοδος, δημιουργήθηκε η ελπίδα για να φτάσουμε στο σημείο διαπίστωσης ότι η κύρια αιτία μη λύσης του Κυπριακού δεν είναι άλλη από τις βλέψεις, τις πολιτικές και τις νοοτροπίες της Τουρκίας".
Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει αυτό που είναι η βούληση του Κυπριακού Ελληνισμού από την επομένη της κατοχής: "να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να μας επιτρέψουν να επανέλθουμε στον διάλογο, να κατοχυρώσουμε όσα έχουν συμφωνηθεί, να δούμε πριν και πάνω από όλα ότι κάποιοι που εμπλέκονται, κάποιοι που έχουν τη δύναμη της επιρροής στην Τουρκία θα προετοιμάσουν αυτή τη φορά τη σύνοδο για την Κύπρο με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως στο Κραν Μοντανά που απαιτείτο σε μια νύκτα να διαπιστώσεις αν και κατά πόσο εννοούσαν αυτά που έλεγαν οι Τούρκοι προς τους όποιους συνομιλητές τους ή δημόσια, μέσα από μια θετική ρητορική".
Πρόσθεσε ότι εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος βιώσιμο και λειτουργικό, στη βάση εκείνων των προνοιών που θα το απαλλάσσουν από τα κατοχικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις αλλά και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργούμε όπως οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι βασική προϋπόθεση όλων αυτών, "είναι επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε όσοι επιδιώκουν την επίλυση του Κυριακού ή όσοι εμπλέκονται στην επίλυση ότι επιτέλους η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και κανονικού κράτους στην Ευρώπη δεν μπορεί να συμβαδίζει με τη συνέχιση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων του ‘60 ή τα όποια επεμβατικά δικαιώματα ή την όποια εξάρτηση της μιας από τις δύο κοινότητες. Θέλουμε μια λύση που να επιτρέπει στους Κύπριους να αποφασίζουν για το μέλλον της πατρίδας στους και όχι τις πολιτικές που χαράσσει η οποιαδήποτε τρίτη χώρα και ιδιαίτερα η Τουρκία".
Απηύθυνε έκκληση για ενότητα λέγοντας ότι `ενωμένοι μπορεί να το πετύχουμε. Διχασμένοι είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε`.
"Δεν μπορεί να ακούω ότι τα έδωσα όλα και από κάποιους άλλους ότι έπρεπε να δώσω περισσότερα. Δεν μπορώ να ακούω να ταυτίζονται με τις θέσεις της κριτικής οι θέσεις της Τουρκίας. Τις θέσεις της κριτικής που μου ασκείται στο εσωτερικό με τα όσα μου αποδίδει είτε ο κ. Τσαβούσογλου είτε ο κ. Ακκιντζί. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μας παρακολουθούν και πρεσβείες και τρίτες χώρες και αντί που θα ενδυναμώσουν την προσπάθεια και θα ασκήσουν την επιρροή για να γίνουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις, θα γίνει το αντίθετο, θα μας αποδίδεται και η αιτία ενδεχόμενα της μη προόδου έστω και αν ο παραλογισμός ανήκει στην άλλη πλευρά" είπε.
Αναφερόμενος τέλος στον ήρωα Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου, είπε ότι «καθοδηγούμενος από το παράδειγμα της οικογένειας του και φλεγόμενος από τα προαιώνια ιδανικά της φυλής μας, ο Ευαγόρας πρωταγωνίστησε του αγνού και ένδοξου Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-‘59, θεωρώντας την κατάταξη του στην ΕΟΚΑ και την προσφορά στην πατρίδα ύψιστη τιμή».
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ