Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αϊτή: Διαδήλωση κατά των δηλώσεων Τραμπ για τις «χώρες απόπατους»



Δεκάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν την Πέμπτη μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στο Πορτ-ο-Πρενς υπενθυμίζοντας την κρίσιμη συμβολή της χώρας τους στον αγώνα εναντίον της δουλείας και καταδικάζοντας τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση από «χώρες απόπατους».

«Δείτε πώς αγωνιστήκαμε για να σηκωθεί η μαύρη φυλή, για να υπάρξει ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Κανένας δεν μπορεί να μας προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε αγανακτισμένος ο Κλερμόν Μπερτονί, μερικά μέτρα από την πρεσβεία των ΗΠΑ. 

 

Όταν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804, έπειτα από έναν νικηφόρο πόλεμο εναντίον του στρατού του Ναπολέοντα, η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που κατήργησε τη σκλαβιά.

Την Πέμπτη, οι γερουσιαστές της Αϊτής ενέκριναν μία διακήρυκξη στην οποία αναφερόταν πως «η Δημοκρατία της Αϊτής αποτελεί έκφραση της άρνησης της ταπείνωσης, αφότου οι ιδρυτές πατέρες της διεξήγαγαν έναν επικό αγώνα εναντίον της δουλείας, της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού, για να δείξουν στους καταπιεσμένους λαούς όλου του κόσμου τον δρόμο προς την ελευθερία».

Μετά την επίσημη καταδίκη των δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο Τραμπ από την κυβέρνηση της Αϊτής την περασμένη Παρασκευή, η Άνω Βουλή της χώρας κατήγγειλε με τη σειρά της τις «σκαιές, προσβλητικές, περιφρονητικές και ρατσιστικές» δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.