Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αιθιοπία: Κηρύχθηκε μονομερής εκεχειρία στο Τιγκράι



Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη περιοχή του Τιγκράι, με τους αντάρτες να δηλώνουν ότι ελέγχουν την πρωτεύουσα Μεκέλε.

Αναφορές κατοίκων κάνουν λόγο για σκηνές χαράς με χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους να κυματίζουν σημαίες και να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν έχει επιβεβαιώσει την κατάληψη της πόλης, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την απομάκρυνση των δυνάμεων των ανταρτών από την περιοχή.

Οι συγκρούσεις οδήγησαν την περιοχή σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ 350.000 αντιμετωπίζουν λιμό.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ξεκίνησε μια επίθεση για την απομάκρυνση του κυβερνώντος κόμματος της περιοχής, του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), τον περασμένο Νοέμβριο.

Το κόμμα συγκρούστηκε σφοδρά με τον πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ για τις πολιτικές αλλαγές που σχεδιάζονταν στο εθνοτικά βασισμένο ομοσπονδιακό σύστημα της χώρας, αν και η κατάληψη στρατιωτικών βάσεων από το TPLF στο Τιγκράι ήταν ο καταλύτης της εισβολής.

Όλες οι πλευρές έχουν κατηγορηθεί ότι διαπράττουν μαζικές δολοφονίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Τα γεγονότα της Δευτέρας αφορούν αναφορές για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του TPLF και των κυβερνητικών δυνάμεων έξω από την πόλη Μεκέλε.

Ο Getachew Reda, εκπρόσωπος του TPLF, δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η πόλη είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης στο Reuters ότι είχαν δει στρατιώτες της επαρχίας Τιγκράι στην πόλη Μεκέλε, ενώ ανώνυμη πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «όλοι» από την προσωρινή κυβέρνηση είχαν φύγει, καθώς οι αντάρτες έκλεισαν «κάθε πλευρά». «Η περιοχή δεν έχει κυβέρνηση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Κάτοικοι δήλωσαν στο BBC ότι γιορτάζουν την αποχώρηση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων. Άλλος μάρτυρας είπε στο AFP ότι «όλοι είναι έξω από το σπίτι τους. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι και έχουν μουσική στους δρόμους. Όλοι έχουν τις σημαίες τους και η μουσική παίζει».

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αναφορές ότι τα στρατεύματά της έχουν αποσυρθεί. Ωστόσο, σε μια δήλωση στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα «παραμείνει μέχρι τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου» για να επιτρέψει να φτάσει βοήθεια   σε όσους έχουν ανάγκη και να δώσουν χώρο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Το TPLF δεν σχολίασε την κατάπαυση του πυρός.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας και ήταν «ελπιδοφόρος» ότι θα πραγματοποιηθεί εκεχειρία. «Είναι σημαντικό να προστατεύονται οι πολίτες, η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να βρεθεί μια πολιτική λύση», ανέφερε σε δήλωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιρλανδία ζήτησαν να συγκληθεί δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η συνεδρίαση αυτή ενδέχεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, κατά τις ίδιες πηγές.