Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αγωνία για τους δεκάδες αγνοούμενους από την κατάρρευση πολυκατοικίας στη Ρωσία – Συνεχίζονται οι έρευνες



Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον τόπο όπου κατέρρευσε μεγάλο τμήμα δεκαώροφης πολυκατοικίας, στην πόλη Μαγκνιτογκόρσκ των νότιων Ουραλίων, συνεχίζεται με τη συμμετοχή σχεδόν χιλίων ανθρώπων, ανακοίνωσε το τοπικό παράρτημα του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 «Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται», τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του παραρτήματος του υπουργείου. Για αυτή κινητοποιήθηκαν 955 άνθρωποι και 230 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αεροσκαφών για τη μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού.

 Η επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: το θερμόμετρο δείχνει -23 βαθμούς Κελσίου.

Μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι υπάρχει κίνδυνος νέας κατάρρευσης στον τόπο της καταστροφής. «Ενδέχεται να καταρρεύσει κι άλλο τμήμα τη κτιρίου», τόνισε και πρόσθεσε πως η προσπάθεια να απομακρυνθούν τα συντρίμμια επίσης συνεχίζεται.

 Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, από τους οποίους ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παραμένει ακόμη άγνωστη η τύχη 35 ως 40 ενοίκων της πολυκατοικίας.

Η Επιτροπή Έρευνας θεωρεί ότι την καταστροφή προκάλεσε έκρηξη στις σωληνώσεις της παροχής φυσικού αερίου στο κτίριο. Ζημιές υπέστησαν 48 διαμερίσματα.

Έχουν υπάρξει αρκετά παρόμοια δυστυχήματα στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων υποδομών και της πλημμελούς τήρησης των μάλλον ανεπαρκών κανόνων ασφαλείας ως προς τη χρήση φυσικού αερίου. Το 2015, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν έκρηξη αερίου προκάλεσε ζημιές σε πολυκατοικία στο Βόλγκογκραντ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς τον τόπο του δυστυχήματος στη Μαγκνιτογκόρσκ, μια πόλη 400.000 κατοίκων 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Είχε «ειδοποιηθεί αμέσως» για το δυστύχημα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, κι έδωσε εντολή στη Βερόνικα Σκβόρτσοβα, υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του, να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος για να συντονίσει το έργο των σωστικών συνεργείων, πριν πάει εκεί και ο ίδιος το απόγευμα.