Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

19 °C

Σήμερα, 19. Οκτωβρίου 2021

Αφγανιστάν: Στο έλεος των Ταλιμπάν οι Αφγανοί δημοσιογράφοι – Έκκληση στις ΗΠΑ για άμεση διάσωσηΈκκληση απευθύνουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ώστε να απομακρύνει άμεσα και αποτελεσματικά όλους τους δημοσιογράφους του Αφγανιστάν. 

Η οργάνωση ζητά «από τον Λευκό Οίκο ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων (και των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)». Τα σχέδια εκκένωσης «που καταρτίστηκαν από άλλες χώρες (κυρίως ευρωπαϊκές) παρεμποδίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση της πρόσβασης στα αεροσκάφη», καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Δεχόμαστε δεκάδες και δεκάδες αιτήματα επείγουσας απομάκρυνσης», λέει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

«Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να αποκτήσουν θεωρήσεις εισόδου ή θέσεις μέσα στα αεροσκάφη, είναι να καταφέρουμε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αεροσκάφη», προσέθεσε.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν την «απόκτηση εγκαταστάσεων πρόσβασης και ταυτοποίησης για τους δημοσιογράφους και τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στους καταλόγους διαφορετικών χωρών και οργανισμών», όπως επίσης την εγκατάσταση ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου και μιας ειδικής περιμέτρου».

Για να επιτραπούν αυτά, η οργάνωση ζητά επιπλέον «την αναβολή του τέλους της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πέραν της ημερομηνίας που προβλέπεται σήμερα».

«Έως τις 31 Αυγούστου, οι απομακρύνσεις ανθρώπων που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως οι Αφγανοί δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν», διευκρίσε ο Ντελουάρ και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Είναι η εικόνα των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διακυβεύεται».