Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση



Μαχητές των Ταλιμπάν πολιόρκησαν άλλη μια περιοχή του Αφγανιστάν την Κυριακή, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να καθησυχάσουν την όλο και πιο εξοργισμένη κοινή γνώμη διαβεβαιώνοντας ότι η ασφάλεια θα αποκατασταθεί.

Οι ισλαμιστές αντάρτες πολιόρκησαν το κτιριακό συγκρότημα όπου εδρεύει ο κυβερνήτης της περιοχής Ατζρεστάν, στην Γάζνι, νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ, μολονότι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι κατέφθασαν στην περιοχή ενισχύσεις για να βοηθήσουν την αστυνομία να υπερασπιστεί την πόλη.

Οι μάχες στην Γάζνι, όπου οι Ταλιμπάν είναι παρόντες εδώ και καιρό, ακολουθεί πολυήμερες εχθροπραξίες στην επαρχία Φαράχ, στην άλλη πλευρά του Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν. Οι ισλαμιστές παραλίγο να καταλάβουν την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, επισκέφθηκε την Φαράχ το Σάββατο, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Δήλωσε ότι η Φαράχ «δεν έπεσε και δεν θα πέσει ποτέ» και προέτρεψε τους Ταλιμπάν να δεχθούν την πρόταση που τους έκανε ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. «Θα μείνουμε στο πλευρό σας ώσπου αυτός ο πόλεμος να φθάσει σε ειρηνική κατάληξη», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματικός.

Αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους Αφγανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και στον Αμερικανό στρατηγό διότι η κυβέρνηση αδυνατεί να προστατεύσει την επαρχία και την πρωτεύουσά της και οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει πολλές περιοχές. «Έχουμε 10 περιφέρειες και εκτός από τα (αστικά) κέντρα, είναι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν», τόνισε η Μπελκίς Ροσάν, πρώην μέλος της Γερουσίας του Αφγανιστάν.

Οι ενισχύσεις οι οποίες έσπευσαν στη Φαράχ από άλλες επαρχίες και οι επανειλημμένες επιδρομές της αφγανικής και της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας απώθησαν τους αντάρτες από το κέντρο της πόλης. Αλλά οι αγορές παραμένουν έρημες και ελάχιστοι τολμούν να κυκλοφορήσουν. Κάτοικοι έλεγαν πως ανησυχούν για την κατάσταση διότι οι Ταλιμπάν είναι παρόντες σε σχεδόν όλες τις περιοχές της επαρχίας και «ακόμη κρύβονται σε συνοικίες» της πρωτεύουσάς της.

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις εαρινές τους επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν τον Απρίλιο. Σφοδρές μάχες καταγράφονται από την Μπανταχσάν και την Μπαγλάν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν ως τη Φαράχ στο δυτικό και τη Γάζνι και τη Ζαμπούλ στο κεντρικό.

Στην περιοχή Ατζρεστάν της Γάζνι ο Μοχάμεντ Αρίφ Νουρί, εκπρόσωπος των αρχών, δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις που κατέφθασαν στην περιοχή «απώθησαν» τους Ταλιμπάν. Ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η απειλή παραμένει και ότι ο επικεφαλής αξιωματούχος της διέφυγε.