Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022 -

72χρονος ομογενής φτιάχνει τσίπουρο και σαρώνει τα βραβεία στην Αυστραλία!Ούτε καν ο ίδιος ο 72χρονος Αναστάσιος Χριστόπουλος δεν πίστευε στ’ αυτιά του όταν του ανακοινώθηκε από την κόρη του ότι το τσίπουρο το οποίο ξεκίνησε να παρασκευάζει από χόμπι στην αυλή του πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, κέρδισε την πρώτη θέση και ακόμα τρεις διακρίσεις στα Βραβεία Tasting Australia, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αδελαΐδα τον περασμένο μήνα.

Το τσίπουρο του Αν. Χριστόπουλου απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο του καλύτερου Alternate Spirit για το 2019, ανάμεσα σε εννέα κατηγορίες.

«Βάζω πάντα τα δυνατά μου σε ό,τι και αν καταπιάνομαι, και ενώ ξέρω μέσα μου πόσο αυθεντικό και υψηλής ποιότητας είναι το τσίπουρο που παρασκευάζω, δεν περίμενα ποτέ ότι θα αποσπούσαμε τόσα βραβεία και θα κάναμε έτσι περήφανη και την Ελλάδα μας, αφού το προϊόν μας έχει τις ρίζες του στην πατρίδα» λέει συγκινημένος στον Νέο Κόσμο ο δραστήριος Αναστάσιος, ο οποίος αφού εγκατέλειψε την πατρίδα του την Καλαμάτα σε ηλικία 18 ετών, εγκαταστάθηκε στην Αδελαΐδα όπου γνώρισε και παντρεύτηκε την Σπαρτιάτισσα σύζυγό του, Άννα.

Το ζευγάρι εργάστηκε σκληρά και κατάφερε να δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης, ενώ σήμερα ασχολείται με τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.

«Όλα αυτά τα χρόνια, η σύζυγός μου είναι το στήριγμά μου. Δεν μου έχει ποτέ αρνηθεί και με στηρίζει και ως συνέταιρος αλλά και ως σύντροφος, ενώ συνάμα είναι μια υπέροχη μητέρα που μεγάλωσε τα τρία μας παιδιά, τα οποία επίσης εργάζονται κοντά μας. Είμαι πολύ περήφανος για την οικογένειά μας και για όσα έχουμε κατορθώσει όλοι μαζί».


Ο Αναστάσιος με την σύζυγό του Άννα και την κόρη τους Γεωργία

Για την παρασκευή των προϊόντων, η οικογένεια –η οποία μένει μόνιμα στην Αδελαΐδα– χρησιμοποιεί μόνο αγνά υλικά από ντόπιους παραγωγούς στην κοιλάδα Barossa, καθώς και στις περιοχές Riverland και McLaren Vale, ενώ οι συνταγές τους είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό που έχει τις ρίζες του στο Άγιον Όρος και τους μοναχούς του.

«Για εμάς η όλη διαδικασία, είτε είχε να κάνει με την εύρεση των κατάλληλων παραγωγών και ποικιλίας σταφυλιού που τελικά αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε είτε αφορούσε το εμπορικό κομμάτι –να προωθήσουμε ένα αυθεντικό και μοναδικό προϊόν στην αγορά– ήταν συγκλονιστική, γι’ αυτό και όταν άκουσα τους κριτές να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα και να μας βραβεύουν για την ποιότητα του προϊόντος μας η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη και η στιγμή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά μου» λέει η κόρη Γεωργία Σαμπαζιώτη, η οποία εργάζεται στην επιχείρηση των γονέων της.

«Είμαι πολύ περήφανη για τους γονείς μου και ευτυχισμένη να βλέπω τον πατέρα μου να κάνει ένα όνειρό του πραγματικότητα. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την οικογένειά μας».

Τα Βραβεία Tasting Australia ξεκίνησαν το 1997 με στόχο να επιδείξουν και να προωθήσουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αυστραλία στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, από παραγωγούς, σεφ, οινοπαραγωγούς και εστιάτορες.

 

«Ο τομέας της απόσταξης και παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών είναι ένας τομέας που συνεχώς αναπτύσσεται και με χαρά διαπιστώνω ότι η παρουσία της Νότιας Αυστραλίας στα βραβεία αυτά είναι υψηλού επιπέδου και ποιότητας» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Νότιας Αυστραλίας David Ridgway, ο οποίος παρευρέθη στην εκδήλωση.

Στόχος της οικογένειας του Αναστάσιου και της Άννας είναι να εξακολουθήσουν να παράγουν ένα αυθεντικό προϊόν υψηλής ποιότητας, και για το λόγο αυτόν φροντίζουν να επισκέπτονται την Ελλάδα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ώστε να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν μυστικά και συνταγές που κάνουν το προϊόν τους ακόμα καλύτερο. Μάλιστα, η οικογένεια αγόρασε ολόκληρο τον εξοπλισμό της απόσταξης από την Ελλάδα.

«Θέλουμε το προϊόν μας να είναι σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας, και ταυτόχρονα να αποτελέσει σφραγίδα της οικογενειακής κληρονομιάς που θα αφήσουμε πίσω μας» λέει ο Αναστάσιος, ο οποίος από μικρός έφτιαχνε τσίπουρο με τον πατέρα του στην Καλαμάτα.

Παρά τα 72 του χρόνια, ο δραστήριος επιχειρηματίας δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να «ρίξει» τους ρυθμούς της καθημερινότητάς του.

«Για μένα η ηλικία δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει, αρκεί να είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει και να δουλέψει σκληρά. Άλλωστε, για τους Έλληνες αυτό είναι δεύτερη φύση αφού οι πρόγονοί μας αποτελούν το λαμπρότερο παράδειγμα σκληρής δουλειάς, αποφασιστικότητας και επιτυχίας. Αν δεν δείξουμε εμείς οι Έλληνες στον υπόλοιπο κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε, τότε ποιος θα το κάνει;» καταλήγει ο ομογενής.

Θεοδώρα Μάιου

Πηγή: neoskosmos.com