Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γενοκτονία των Ποντίων



Όλη η Ελλάδα θυμάται τη γενοκτονία των Ποντίων την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί προκλητική διαστρέβλωση της ιστορίας

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων η 19η Μαΐου και την ώρα που οι Έλληνες, σύσσωμοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, θυμούνται τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει προκλητική ανακοίνωση στην οποία μιλά για φρικαλεότητες από πλευράς της Ελλάδας, που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της ιστορίας.



Αφιερωμένο στον Πόντο το τετραήμερο Φεστιβάλ «Ανάπλεια» του Δήμου Ναυπλιέων

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, και παρά την πανδημία, ο Δήμος Ναυπλιέων διοργανώνει το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ανάπλεια», από σήμερα μέχρι και την Κυριακή. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στις τρεις πιο ιστορικές πλατείες του Ναυπλίου, Φιλελλήνων, Τριών Ναυάρχων και Συντάγματος.



«Τρέχω για την Κατερίνη»: Η ποντιακή παρουσία και ο ιερέας που έτρεξε με τα ράσα

Με μεγάλη συμμετοχή και υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε χθες η μεγάλη γιορτή αθλητισμού «Τρέχω για την Κατερίνη» από τον Οργανισμό Αθλητισμού (ΟΠΠΑΠ) Δήμου Κατερίνης και τον Αθλητικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομέων Πιερίας «Ζευς», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.



Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει θερινό σχολείο για τις γενοκτονίες Ποντίων, Εβραίων και Γεζίντι

Το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει θερινό πενθήμερο σεμινάριο (summer school) με θέμα «Πολιτιστικό τραύμα: Ολοκαύτωμα και γενοκτονίες στην Ανατολή» από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου, στη Σκάλα Καλλονής, στο νησί της Λέσβου.



Μανούσος Μανουσάκης: Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία η παγκόσμια κοινότητα

Σήμερα Παρασκευή ολοκληρώνονται τα γυρίσματα του πολυσυζητημένου σίριαλ που σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης Το κόκκινο ποτάμι, το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε για όλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ράδιο «Χρόνος 87,5 fm».



Χόρεψαν ποντιακά στο Σινικό Τείχος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - Δείτε ΦΩΤΟ

Με έναν διαφορετικό τρόπο η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μιας και κατάφερε να διαδώσει στα πέρατα του κόσμου τον πλούτο του ποντιακού ελληνισμού.