Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 -

Ζητά απεγνωσμένα πολιτική στήριξη ο Τσίπρας



Ολάντ - Τσίπρας εκτίμησαν ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που είχαν χθες στα Ηλύσια Πεδία, χωρίς να ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις - κάτι που για πρώτη φορά γίνεται σε μια τέτοια συνάντηση στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο - αλλά και χωρίς να εκδοθεί ανακοίνωση. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται ότι  έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  στα τελευταία 15 λεπτά της συνάντησης που συνολικά δεν ξεπέρασε τη μία ώρα, οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, χωρίς κανένας άλλος αξιωματούχος να είναι παρών. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να κερδίσει την υποστήριξη του γάλλου προέδρου στο αίτημα είτε να πιεστεί το ΔΝΤ από τους ευρωπαίους προκειμένου να πάρει μέρος στο πρόγραμμα αναστέλλοντας όμως τις «παράλογες απαιτήσεις του ή να προχωρήσει μια συμφωνία μόνο με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Ο δύο ηγέτες συζήτησαν τόσο για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι η διαδικασία έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, όσο και για τα δύο νομοσχέδια - για το ασφαλιστικό και το φορολογικό - που η κυβέρνηση προωθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών.

Tην Πέμπτη στις 12:00 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, στο Στρασβούργο. 

Με αυτά τα ταξίδια, ο έλληνας Πρωθυπουργός αναζητεί συμμάχους στο στρατόπεδο των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να πετύχει έναν διπλό στόχο. Από τη μία πλευρά να διαμορφώσει ένα μέτωπο κατά της λιτότητας – όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου –  και από την άλλη για να αποτρέψει την μη κάθοδο των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Αν και εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα πάρουν μέρος στην διαπραγμάτευσης της επόμενης εβδομάδας στελέχη του ΔΝΤ κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτό δεν ειναι το χειρότερο σενάριο , αφού - όπως λένε -  το ΔΝΤ με βάση την συμφωνία του Ιουλίου του 2015 συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος.

Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας την ικανοποίηση με την οποία αναχώρησε από τη «φίλη της Ελλάδας» Γαλλία, όπου χθες το βράδυ είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter: «Αναχωρήσαμε από τη φίλη της Ελλάδας, Γαλλία, με ικανοποίηση. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών».