Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ζαχαριάδης: «Δεν πανηγυρίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση»



«Δεν είμαστε σε κλίμα πανηγυρισμού στο ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουμε και μόλις δούμε το τελικό πακέτο της συμφωνίας τότε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει θέση. Πολλά απ’ όσα ακούγονται είναι εξωπραγματικά», δήλωσε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Ζαχαριάδης, σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη. 

«Υπάρχει μια ανάσα ανακούφισης, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία. Δεν χάνουμε το τρένο της αξιολόγησης, είμαστε σε καλό δρόμο», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Ο κ.Ζαχαριάδης σχολίασε επίσης και τις δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σχετικά με την αντίδραση της κοινωνίας «ο κόσμος ξέρει ότι όσα νομοθετήσουμε, δεν είναι δικές μας επιλογές. Για κάθε αρνητικό μέτρο θα υπάρξει κι ένα θετικό. 

Αυτή είναι συμφωνία και έτσι θα προχωρήσει».  

Όσον αφορά το εάν ο ίδιος εμπιστεύεται τους δανειστές σημείωσε: «Κάποιους τους εμπιστεύομαι και κάποιους όχι. Σε κάθε περίπτωση έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες φιλίες και συμπάθειες στην Ευρώπη. Π.χ. ο Σουλτς έχει μια πιο φιλική αντίδραση απέναντί μας».   

Όσον αφορά το στοίχημα της κυβέρνησης ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε: «Είναι ένα στοίχημα για την χώρα κι όχι για την αριστερά το πώς θα βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση. Συγκυβερνούμε με την τρόικα, τους θεσμούς, το κουαρτέτο και προσπαθούμε να βγούμε από τα μνημόνια και να οργανωθούμε ως κράτος».  

Για την πολιτική τακτική της κυβέρνησης ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως: «Το 5% στο 35% του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, το έκανε ο ελληνικός λαός. 

Όντως κάναμε τον αγώνα απέναντι στα μνημόνια και βγήκαμε στους δρόμους και καλώς το κάναμε. 

Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανή σκληρότητα για την δημοκρατική Ευρώπη, ως αριστερή κυβέρνηση. Είχαμε υπολογίσει ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στα Ευρωπαϊκά κράτη. Γίνανε μετατοπίσεις κατά την γνώμη μας, εκείνη την δύσκολη περίοδο, αλλά δεν ήταν αρκετές. Κατά την γνώμη μου συνεχίζεται η αντιπαράθεση «αντιμνημόνιο-μνημόνιο». 

Η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς για τα όρια της πολιτικής που ασκείται, συνεχίζεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Οι στρατηγικές όμως είναι εντελώς διαφορετικές».  

Αναφορικά με την κρίσιμη πολιτική περίοδο και το ενδεχόμενο των εκλογών ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «το θέμα είναι πώς κάποιος θα αντιμετωπίσει την κρίση. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να γίνεται διαρκώς με την διαδικασία των δημοσκοπήσεων. 

Εμείς σήμερα περνάμε μέτρα που είναι οδυνηρά για την χώρα, όμως στο τέλος της διαδρομής αν έχουμε οριοθετήσει την έξοδο από την κρίση, θα συσπειρώσουμε και πάλι της πολιτικές δυνάμεις. Δημοσκοπικά υπάρχει μια απόσταση κάποιων ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές μας έχουν στηρίξει, όμως δεν έχουν στραφεί κάπου αλλού. Δεν καταγράφει κανένα άλλο κόμμα εκρηκτική άνοδο. Είναι σε αναμονή οι ψηφοφόροι».