Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ζάεφ: Θα ανακοινώσουμε από κοινού τα «καλά νέα»



Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου.

Με έμφαση σημείωσε δε, ότι η επιθυμία των Σκοπίων είναι να υπάρξει λύση ακόμα και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26 Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι μέρες είναι μετρημένες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής και να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα τη δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που κληθούν να την επικυρώσουν δια δημοψηφίσματος.

Ακόμη, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα επικοινωνήσει σύντομα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετέπειτα θα ενημέρωσει τους πολίτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να μπει τέλος στη 25ετή διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο κ. Ζάεφ, ενώ επεσήμανε αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν αυτό συμβεί οι πρόεδροι των δυο χωρών, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν καταλλήλως.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το ζήτημα επίλυσης του ονοματολογικού γίνεται σε διμερές επίπεδο αν και η στήριξη που παρέχει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και όλοι οι διεθνής κοινότητα είναι σημαντική καθ΄όλη τη διάρκεια της διαπραγμάρευσης.

Ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ωστόσο ότι αν τελικώς δεν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία όπου έχει προγραμματιστεί να συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη.

 

Διαβάστε επίσης : Σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα - Επιβεβαίωσε και ο Κοτζιάς