Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου



Κάτω από τα 74 δολάρια υποχωρεί σήμερα η τιμή του πετρελαίου κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αναμενόμενη εν πολλοίς διόρθωση, οφειλόμενη στη διάθεση για κατοχύρωση κερδών. Με την εποχής της περίσσειας προσφοράς, που άρχισε το 2014, να έχει πλέον τελειώσει, είναι αμφίβολο πάντως εάν η πτώση θα έχει διάρκεια. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 73,74 δολάρια το βαρέλι, περίπου 1,7 δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με το ζενίθ των 75,47 δολαρίων στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί περίπου 7 σεντ, στα 67,63 δολάρια. 

Αν και η απορρόφηση του πλεονάσματος προσφοράς είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον. Και τούτο γιατί η πορεία των τιμών στο εξής θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη στάση, που θα τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στο Ιράν. Ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τεχεράνη, που τον τελευταίο χρόνο αύξησε αισθητά παραγωγή και εξαγωγές, θα μπορούσαν να απογειώσουν τις τιμές.