Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου «Mercer Street»



Η Ελλάδα καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου «Mercer Street», η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας προς την Μεγάλη Βρετανία και την Ρουμανία (σ.σ. καθώς από αυτές τις χώρες κατάγονταν οι ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους)» αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε πριν από λίγο.

Προσθέτει δε πως «η εν λόγω επίθεση αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλα τα κράτη».

Η επίθεση κατά του πετρελαιοφόρου το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία του Ισραηλινού εκατομμυριούχου, Εγιάλ Οφέρ, έγινε στη θάλασσα του Ομάν με drones που έφεραν εκρηκτικά, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ιράν, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ επίσης καταδίκασαν την ενέργεια.

Όπως δήλωσε προ ημερών η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, «καταδικάζουμε την επίθεση αυτή. Σημειώνουμε τις εκτιμήσεις που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ (σ.σ. ως προς τους ιθύνοντες της επίθεσης) και καλούμε να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Μάλιστα οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν τη Δευτέρα μια «συλλογική απάντηση» με τους συμμάχους τους κατά του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι σχεδίασε την επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου.

Οι ιρανικές αρχές από τη μεριά τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντά της», προειδοποίησε ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.