Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Ξέσπασμα του Ακη Τσελέντη: "...η γάγγραινα ξεκινά από τα άκρα...".



«Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή», αυτό το γελοίο επιχείρημα ειπώθηκε από θεσμικά χείλη!!!

Μετάθεση όλων των ευθυνών στη φύση, πάλυ καλά που δεν αποδόθηκε σαν θεϊκή τιμωρία όπως γινόταν με του σεισμούς μερικές δεκαετίες πρην η ακόμα και σήμερα σε υπανάπτυκτες κοινωνίες.

του Ακη Τσελέντη

Σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Όχι κύριοι, ευθύνεστε εσείς που για δεκαετίες επιτρέπετε έμμεσα την παράνομη δόμηση σε καταπατημένες εκτάσεις και στο τέλος νομιμοποιείται τις αυθερετες κατασκευές με αντίτιμο ένα μικρό πρόστιμο για να γεμίσετε δήθεν τα τρύπια ταμεία σας.

Ευθύνεστε εσείς που αγνοήσατε τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες που σας αναδείκνυαν το πρόβλημα και σας πρότειναν συγκεκριμένες λύσεις.

Αντίστοιχα φαινόμενα θα δούμε και στον επόμενο μεγάλο σεισμό, οι σεισμικές καταστροφές και οι καταστροφές από πλημμύρικά φαινόμενα πάνε μαζί. Όσο ένα μπαζομένο ρέμα πνίγει μια πόλη άλλο τόσο η δόμιση πάνω στα μπάζα είναι σαν να κτίζεις πάνω στην άμμο και να δημιουργείς μελλοντικές φονικές σεισμικές παγίδες. 

Μην τα φορτώνει όμως όλα η εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική εξουσία υπάρχουν σημαντικότατες ευθύνες και σε επίπεδο Δήμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό με τα σχολεία που τόσα χρόνια τώρα δεν είδα ένα δήμαρχο να χρησιμοποιήσει τους μηχανικούς του να ξεσκονίσει κυριολεκτικά από άποψη στατικότητας τα σχολικά συγκροτήματα, τα δημόσια κτήρια και τους ναούς της επικράτειάς του. 

Υπάρχει ευθύνη όμως και σε ατομικό επίπεδο. Δε μπορείς να αδειάζεις τα όποια μπάζα που προέκυψαν από την ανακαίνιση του σπιτιού σου, έτσι ανεξέλεγκτα στα ρυάκια και τις βουνοπλαγιές ούτε να κοιτάς απαθής το βουλωμένο φρεάτιο μπροστά από την πόρτα σου.

Μπορεί το ψάρι να βρωμάει από το κεφάλι αλλά η γάγγραινα ξεκινά από τα άκρα...