Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ξεπέρασε το φράγμα των 2 ευρώ η βενζίνη στα νησιά



Ως και 40 λεπτά ακριβότερα από τη μέση τιμή κοστίζει αμόλυβδη βενζίνη σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, αγγίζοντας μάλιστα σε ορισμένα νησιά τα δύο ευρώ (!) 

Στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται ήδη στα 1,863 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε άλλα νησιά αγγίζει ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο.Υπάρχουν όμως και νησιά του Αιγαίου όπου η τιμή διαμορφώνεται κάτω από το 1,70 ευρώ/ λίτρο.

Επίσης στα Δωδεκάνησα η τιμή αγγίζει τα 1,768 ευρώ το λίτρο. Στη Σάμο τα 1,743 ευρώ, στην Ευρυτανία 1,724 ευρώ, και στο Λασίθι 1,702 ευρώ. Το λεγόμενο «καπέλο» σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι στα 0,40 λεπτά το λίτρο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεταξύ των Κυκλάδων καταγράφονται μεγάλες διαφορές τιμών Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στη Σίκινο και στην Αμοργό η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα επίπεδα των 2 ευρώ/ λίτρο, ενώ στην Τήνο και στη Σύρο βρίσκει κανείς βενζίνη ως και 25 λεπτά φτηνότερα.

Συνοψίζοντας, μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως η μέση τιμή της αμόλυβδης στην επικράτεια διαμορφώνεται στα 1,638 ευρώ/λίτρο έναντι 1,565 ευρώ/ λίτρο πριν από ένα μήνα, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στο πετρέλαιο κίνησης (1,410 ευρώ από 1,339 ευρώ/λίτρο).

Με το πετρέλαιο να «τρέχει» στις διεθνείς αγορές πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι και τις σχετικές προβλέψεις να μην αποκλείουν η τιμή του «μαύρου χρυσού» να αγγίξει ακόμη και τα 80 δολάρια το βαρέλι οι προβλέψεις για τις τιμές των υγρών καυσίμων δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.

Ο κίνδυνος εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομίας με πολλούς προϋπολογισμούς να δέχονται ξαφνικές πιέσεις ανάγκασε τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου, την Σ. Αραβία, να ανακοινώσει ότι θα «σπάσει» μονομερώς και προσωρινά το όριο ημερήσιας παραγωγής που έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια του ΟΠΕΚ, προκειμένου να ανακόψει την ανοδική τάση των τιμών. Οι αγορά πετρελαίου όμως φάνηκε να αγνοεί την παρέμβαση των Σαουδαράβων.

Ελπίδες τουλάχιστον για τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών γέννησε πριν από λίγο η ανακοίνωση ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ σε πετρέλαιο και βενζίνη αυξήθηκαν και μάλιστα σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση οι εφετινές διακοπές θα είναι ιδιαίτερα «ακριβές» για τους πολίτες, ενώ και οι μεταφορές προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ανάλογο ρυθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένο να μειώσει τους φόρους που εκτοξεύουν την τελική τιμή του καυσίμου, καθώς υπάρχει ανάγκη για διατήρηση ή και αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Επίσης, εκφράζονται ήδη φόβοι ότι το υψηλό κόστος καυσίμων θα αρχίσει να έχει επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν, αλλά και συνολικά στον ελληνικό παραγωγικό τομέα ο οποίος είναι δυσανάλογα εξαρτημένος από το πετρέλαιο.