Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ξεμπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί



Σειρά ρυθμίσεων ώστε να προστατευτούν οι συμβολαιογράφοι που δέχονται επιθέσεις κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αποχή τους αφενός, και αφετέρου να εκκινήσει η ηλεκτρονική διαδικασία.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσία του υπουργού Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου, τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα θα είναι:

Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των συμβολαιογράφων που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους.
Αυτεπάγγελτη δίωξη για τα σε βάρος τους εγκλήματα και όχι κατόπιν μηνύσεώς τους, όπως ισχύει ως σήμερα.
Αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε Ειρηνοδικεία Αθήνας Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις όπου θα διενεργούνται πλειστηριασμοί
Και βελτιώσεις στη διαδικασία πλειστηριασμών το αμέσως προσεχές διάστημα.

Μετά τη σύσκεψη, τα μέτρα αυτά θα αποτιμηθούν από το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών και εξ αυτού θα κριθεί η τύχη της αποχής των συμβολαιογράφων που αποφασίστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις που δέχονται τελευταία.

Ο «πάγος» στους πλειστηριασμούς αποτελεί έναν από τους βασικούς πονοκεφάλους της κυβέρνησης καθώς οι καθυστερήσεις στην εκκίνησή τους, συνεπάγονται και απώλεια των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν βάλει οι τράπεζες. Το ζήτημα μάλιστα ετέθη και στο Eurogroup της Δευτέρας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε πει πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Σχολιάζοντας τις εν λόγω αποφάσεις, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν πως είναι σταθερή θέση η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες.

Προσθέτουν ότι «στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».