Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρούτσης προς τρόικα: "Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις"



Διπλή συνάντηση είχε από τις 16.00 έως τις 23.00 η τρόικα με υπουργούς της κυβέρνησης την Πέμπτη.

Στο πρώτο μέρος, το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών  Γκ. Χαρδούβελη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα κλείδωσαν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2015. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι παραμένει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ, αφήνοντας όμως ανοιχτό η εκτίμηση που θα συμπεριληφθεί στο προσχέδιο από την ελληνική πλευρά να είναι ελαφρώς διαφορετική, δηλαδή λίγο χαμηλότερη.

Στη συνάντηση του  Γ. Βρούτση με την τρόικα ασκήθηκαν πιέσεις εναντίον του υπουργού ωστόσο η ελληνική πλευρά διεμήνυσε ότι δεν κάνει πίσω όσον αφορά τη- μη - μείωση των συντάξεων. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισαν. 

«Είμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων» δήλωσε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Για τα εργασιακά ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έθεσε κατά τη συνάντηση τις θέσεις της όπως διαμορφώθηκαν από το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, μετά τη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας στη Γενεύη.

Εκτίμησε ότι οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις που έγιναν εκεί ήταν καθοριστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για το θέμα της ανταπεργίας, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις χαρακτήρισε επαρκές το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η ευθύνη έχει ανατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το ίδιο στέλεχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί υπόψη της τρόικας τα σενάρια για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΚΕΠΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είπε, επίσης, ότι έως το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ανέφερε, ακόμα, ότι έως τον Νοέμβριο του 2015 θα έχουν ελεγχθεί 393 ετήσιες χρήσεις 93 ασφαλιστικών φορέων, ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων.

Εξήγγειλε, τέλος, ότι σύντομα πρόκειται να κατατεθεί διάταξη με την οποία επανέρχονται στον Οργανισμό Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αρμοδιότητες που είχαν αφαιρεθεί με προηγούμενο νόμο.

Την Παρασκευή η τρόικα συναντάται με την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στις 10.00 στην έδρα του Ταμείου, στη συνεχεία στο υπουργείο Οικονομικών στις 14.30 με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη και στις 18.00 εκ νέου με τον κ. Βρούτση