Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βόζεμπεργκ: Μόνο ο ασφαλής πολίτης είναι πραγματικά ελεύθερος



Την άμεση ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων με έμφαση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, υπογράμμισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Έλληνα Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε:

Μετά από τόσα τρομοκρατικά χτυπήματα και τόσα θύματα ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Η πρόληψη και η καταστολή του φαινομένου απαιτούν οργανωμένες δράσεις και ενιαία ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική πολιτική. Μόνο ο ασφαλής πολίτης μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κυρίας Βόζεμπεργκ:

Μετά από τόσα τρομοκρατικά χτυπήματα και τόσα θύματα ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Γνωρίζουμε την ταυτότητα των δραστών! Είναι τρομοκράτες δεύτερης γενιάς, Ευρωπαίοι πολίτες που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν να μισούν την Ευρώπη, τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δεν ξέρουμε όμως, πώς εκπαιδεύονται, πώς εξοπλίζονται, πώς χρηματοδοτούνται.

Η πρόληψη και η καταστολή του φαινομένου απαιτούν οργανωμένες δράσεις και ενιαία ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική πολιτική, έλεγχο του μητρώου των επιβατών, έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, έλεγχο του διαδικτύου, ανταλλαγή πληροφοριών, διακρατική συνεργασία δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Πόσες ανθρώπινες ζωές και πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις πρέπει ακόμα να δεχτούμε, για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας. Οι δύο αυτές έννοιες συμπλέουν, η μία είναι προϋπόθεση για την άλλη, γιατί μόνο ο ασφαλής πολίτης μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος!.