Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

«Βουλιάζουν» τα ΕΛΤΑ με άδεια ταμεία και συρρίκνωση έργου



Σε... ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχουν συρρικνώσει το έργο τους, ενώ την ίδια στιγμή τα ταμεία τους είναι άδεια, καθώς δεν έχει δοθεί η επιδότηση για την εκτέλεση της καθολικής υπηρεσίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, έκανε λόγο για σημαντική μείωση εσόδων των ΕΛΤΑ, τόσο από την μη αποζημίωση της «Καθολικής Υπηρεσίας», όσο και από την απώλεια μεγάλων πελατών (διακίνηση αλληλογραφίας ΕΥΔΑΠ, διαβατηρίων Ελληνικής Αστυνομίας, κ.τ.λ.), αλλά και από τις οφειλές δημοσίου - ιδιωτών.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γ. Βασιλόπουλος σωρευτικά, η αποζημίωση των «Καθολικών Υπηρεσιών» για τα έτη 2013-15 ανέρχεται στα 150 εκατ. (50 εκατ. ετησίως) τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στον Οργανισμό. Άλλα 150 εκατ. είναι και τα χρέη ιδιωτών - δημοσίου. Η μείωση των εσόδων, σύμφωνα με την ΠΟΣΤ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ρευστότητα των ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν υποστεί τεράστια σμίκρυνση στα ιδία κεφάλαια. Γι΄ αυτό, άλλωστε, η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε στον οργανισμό σχετική ειδοποίηση, με κίνδυνο τη μη συμμετοχή των ΕΛΤΑ σε δημόσιους διαγωνισμούς. Η οικονομική κατάρρευση των ΕΛΤΑ διαφαίνεται και στα έσοδα που αναμένεται να έχει φέτος ο Οργανισμός. Ο κύκλος εργασιών προσδοκάται ότι θα διαμορφωθεί στα 260 εκατ. όταν το 2019 έφτανε τα 570 εκατ.

Το 9μηνο του 2016, οι ζημιές ανήλθαν στα 4 εκατ. ευρώ (με την προϋπόθεση της αποζημίωσης των «Καθολικών Υπηρεσιών») και στα 37 εκατ., εάν δεν συμπεριληφθούν.

«Η άρνηση της πολιτείας να ικανοποιήσει την αποζημιωτική αξίωση του Οργανισμού για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη του ΕΛΤΑ» τονίζει ο κ. Βασιλόπουλος.

Η ΠΟΣΤ κατηγόρησε τη διοίκηση των ΕΛΤΑ ότι αποφάσισε τον Ιούνιο, εν μέσω τουριστικής περιόδου, να αναστείλει την απογευματινή λειτουργία και τη λειτουργία του Σαββάτου σε 60 ταχυδρομικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, στην ηπειρωτική χώρα, σε νησιά και σε τουριστικούς προορισμούς, κάτι το οποίο σήμανε τη δραματική μείωση εσόδων και πελατών.