Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 -

Βορίδης: Ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα θέσει τους όρους λειτουργίας τους και θα μπει σε διαβούλευση αρχές ΙανουαρίουΠρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια και εδώ το ιδιωτικό έχει έναν περιορισμό. Αν ήταν και κερδοσκοπικά, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ως νομική μορφή τη μορφή μιας ανώνυμης εταιρείας.

Μπορεί να είναι σωματεία, ιδρύματα, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, δεν μπορεί όμως να είναι εμπορικές εταιρίες. Η βασική διαφορά μεταξύ του κερδοσκοπικού και του μη κερδοσκοπικού είναι ότι το κερδοσκοπικό επιτρέπεται να διανέμει μέρισμα στους μετόχους του, το μη κερδοσκοπικό δεν διανέμει τα κέρδη του, δε σημαίνει όμως ότι δεν πραγματοποιούνται κέρδη. Πραγματοποιούνται κέρδη, μόνο που δεν διανέμονται» είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο ίδιος είπε ότι τα έσοδά τους θα προέρχονται από χορηγίες και δίδακτρα και προσδιόρισε τον χρόνο λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Επισήμανε ότι θα νομοθετηθεί μια διαδικασία εγκρίσεως και ιδρύσεως αυτών των πανεπιστημίων, η οποία θα ελεγχθεί από την ανεξάρτητη αρχή της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Ο νόμος θα έχει προϋποθέσεις, δηλαδή θα θέσει τους όρους λειτουργίας, θα μπει σε διαβούλευση αρχές με μέσα Ιανουαρίου και τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα εισέλθει στη Βουλή για ψήφιση» ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα κολέγια θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε πανεπιστήμια, αν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

Για το άρθρο 16 και την αιτίαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου είπε: «Υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του 2020, η οποία στηρίζεται στην ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία λέει ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και προϊόντων. Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει υπερσυνταγματικό χαρακτήρα. Κρίνοντας τέτοια ζητήματα, δηλαδή το κατά πόσον μπορούν να ιδρύονται τέτοιου είδους εκπαιδευτικά ιδρύματα στα διάφορα κράτη-μέλη ή αν μπορεί η εσωτερική νομοθεσία να εμποδίσει την ίδρυσή τους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε ότι υπερισχύει εδώ και των συνταγματικών προβλέψεων η Συνθήκη».

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι εδώ μιλάμε για παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού, ενώ η αναθεώρηση του άρθρου 16 χρειάζεται προκειμένου να μπορούν να ιδρυθούν πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Επίσης, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εντάσεις στα πανεπιστήμια.

Για τον νέο κανονισμό σχετικά με τη μετανάστευση, που προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της Ένωσης, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς μεταναστευτικής πίεσης, είπε ότι αυτό μεταφράζεται σε χρήματα, προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι διαχειριστικές δράσεις των ροών.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωκομματικά της ΝΔ, είπε ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας ρεαλιστής και πραγματιστής πολιτικός. «Δεν πάει να προσαρμόσει την επίλυση των προβλημάτων και της πραγματικότητας στις ιδεολογικές πεποιθήσεις. Αυτό τον κάνει ρεαλιστή. Στο μυαλό του πρωθυπουργού επικρατεί ένας ορθολογισμός και η ανάγκη να επιλύσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο τα προβλήματα».