Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βίντεο-ντοκουμέντο από την στιγμή της διαφυγής των τρομοκρατών που έβαλαν την βόμβα στον ΣΚΑΙ



Κάμερα ασφαλείας που λειτουργεί στην ταράτσα του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ομίλου ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Η Καθημερινή», κατέγραψε το αυτοκίνητο των δραστών της βομβιστικής επίθεσης.


Πρόκειται για το σκουρόχρωμο Opel που, όπως αποκάλυψε χθες η «Καθημερινή», βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα.

Από την επεξεργασία του βίντεο που έφερε στην δημοσιότητα το kathimerini.gr  προκύπτει ότι οι δράστες κινήθηκαν επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο ρεύμα προς Πειραιά και αφού τοποθέτησαν τη βόμβα στο μεταλλικό κιγκλίδωμα, στο πλάι του δρόμου, διέφυγαν κάνοντας αναστροφή στο φανάρι, έξω ακριβώς από το κτίριο.

Από την Νέα Ιωνία είχε κλαπεί το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον ΣΚΑΪ και το οποίο βρέθηκε καμμένο την Δευτέρα στα Πετράλωνα.

Το αυτοκίνητο, ένα Opel Corsa, εντοπίστηκε καμμένο στην οδό Ανθείου 7 στα Άνω Πετράλωνα. Η πινακίδα που έφερε ήταν πλαστή και αντιστοιχούσε σε ίδιο τύπο και μάρκα αυτοκινήτου με το ίδιο χρώμα.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν την πραγματική του «ταυτότητα» από τον αριθμό πλαισίου διαπιστώνοντας ότι είχε κλαπεί στις 18 Νοεμβρίου

Σε τέσσερα αταυτοποίητα πρόσωπα, που είχαν επαφές με την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη και φέρεται να έχουν σημαντική συμμετοχή στο εγχώριο αντάρτικο πόλης, επικεντρώνουν τις έρευνες τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την βομβιστική επίθεση στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΣΚΑΪ.

Οι δύο προέκυψαν μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα τον Ιανουάριο του 2017 στην Ηλιούπολη. Στο «στρατηγείο» της τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου είχαν βρει τις ταυτότητες ενός «ξανθού» άνδρα με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής και την ταυτότητα του «σγουρομάλλη» άνδρα με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας. Ηταν πλαστές ταυτότητες με τα πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες όμως είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες.

Οι «σγουρομάλλης» και «ξανθός», σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρονταν… συνοδοιπόροι του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου που είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017. Η γιάφκα της οδού Αλκαμένους είχε νοικιαστεί με πλαστή ταυτότητα και τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο αρχείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη και ανήκαν σε μάρτυρα της επίθεσης με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην Τράπεζα της Ελλάδος από τον «Επαναστατικό Αγώνα».

Δύο ακόμη αταυτοποίητα άτομα αναζητούνται ως συνεργοί του 31χρονου που είχε συλληφθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2014 σε γκαράζ στον Βύρωνα, όπου είχε βρεθεί η σχάρα του οχήματος που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και είχε εκραγεί έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εικάζουν ότι πλέον οι τέσσερις προαναφερθέντες έχουν ενεργό ρόλο στην εγχώρια τρομοκρατία.

 

Διαφορετικές φωνές

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι δύο διαφορετικές… φωνές, δηλαδή δύο διαφορετικά πρόσωπα, πραγματοποίησαν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα με τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν μία μόνο φορά, τα στίγματα των οποίων εξέπεμψαν από το κέντρο της Αθήνας στις 01:55 και 01:57, από κοντινή απόσταση.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και τον τρόπο εκτέλεσης της επίθεσης, αστυνομικές πηγές θεωρούν πως τρία άτομα αποτέλεσαν την «ομάδα κρούσης» και ήταν επιβάτες του μαύρου Οπελ Κόρσα.

Ο ένας οδηγούσε, ο δεύτερος κάλυπτε οπλισμένος και ο τρίτος τοποθέτησε και κλείδωσε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στις προστατευτικές μπάρες της Εθνάρχου Μακαρίου μπροστά από τον τηλεοπτικό σταθμό. Δύο ακόμη άτομα φαίνεται να έδρασαν ως ομάδα υποστήριξης και δύο που πραγματοποίησαν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες επικεντρώνονται και στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά του κτιρίου του τηλεοπτικού σταθμού σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το όχημα διαφυγής που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης. Το συγκεκριμένο όχημα εκτιμάται ότι είναι το μαύρο Οπελ Κόρσα που βρέθηκε καμένο στα Ανω Πετράλωνα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το εν λόγω όχημα φέρεται να εμφανίζεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας και να πραγματοποιεί διέλευση μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ μεταξύ 01:40 και 01:45. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο όχημα, μεταξύ άλλων, ερευνάται το πότε έχει κλαπεί, από ποια περιοχή και αν έχει δηλωθεί η κλοπή.

Το μαύρο αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο στην οδό Ανθίου 7 και Πλειάδων. Εφερε παραποιημένες πινακίδες οι οποίες ανήκαν σε όχημα ίδιου τύπου και χρώματος, το οποίο εκτιμάται ότι είναι κλεμμένο, κάτι που θα διαπιστωθεί από τον αριθμό πλαισίου του. Ωστόσο, οι έρευνες στρέφονται και σε δεύτερο όχημα, το οποίο εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής των βομβιστών από τα Ανω Πετράλωνα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έκρηξη χαρακτηρίζεται «τέλεια», καθώς τα υλικά της βόμβας, που φέρεται να περιείχε 7-10 κιλά εκρηκτικής ύλης, έχουν εξαϋλωθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό υποδηλώνει έμπειρους τρομοκράτες, ενώ οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής αναμένουν τις εργαστηριακές αναλύσεις του «μαγειρέματος» των εκρηκτικών υλών (ζελατινοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα, μικρή ποσότητα ΤΝΤ και νιτρικό αμμώνιο ANFO) από το Γενικό Χημείο του Κράτους.