Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βγαίνουν οι αγρότες στους δρόμους



Έχουν ληφθεί οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων και από τη Δευτέρα θα υπάρξουν και τρακτέρ στους δρόμους.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM 104", στις κινητοποιήσεις των αγροτών, που προγραμματίζονται από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Διευκρίνισε επίσης ότι ο προγραμματισμός «αναπροσαρμόζεται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές».

Πέρα από το στήσιμο μπλόκων, αγρότες θα προβούν και σε διαμαρτυρίες «σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ» όπως και σε τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, ενώ τρακτέρ θα μετακινηθούν σε πλατείες χωριών.

Στην ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ.Μπούτα, «το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ι ΕΛΓΑ (…) η Κοινή Αγροτική Πολιτική» αλλά και αιτήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου και την επιστροφή του φόρου των καυσίμων όπως και το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος «που αυξήθηκε κατά 50% (…) και τον ΦΠΑ που πήγε στο 24%» σημείωσε ο κ.Μπούτας.

Σημαντικό αίτημα τόνισε πως είναι και η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς και αφορολογήτου στο ύψος των «12.000 ευρώ ανά άτομο με 2.000 ανά παιδί, δηλαδή σε μια οικογένεια με δύο παιδιά να είναι 30.000 ευρώ».

Οι κινητοποιήσεις αφορούν, τέλος, σύμφωνα με τον κ.Μπούτα και τον κλάδο της κτηνοτροφίας τόσο για «τα προβλήματα που υπάρχουν από παλαιότερα, όσο και για πρόσφατα με την κακοκαιρία», ενώ συμπεριλαμβάνονται και αιτήματα που άπτονται της παραγωγής κρασιού και της φορολόγησης του: «όταν ένα κιλό σταφύλι κάνει 30 λεπτά και ένα κιλό κρασί έχει φόρο 30 ακόμη λεπτά, είναι δώρον άδωρον να καλλιεργήσεις» καταλήγει ο κ. Μπούτας και απευθύνει κάλεσμα και στους πολίτες και ειδικότερα «τα λαϊκά στρώματα» να «είναι συμπαραστάτες» στον αγώνα των αγροτών.

Τρακτέρ από Τρίκαλα και Καρδίτσα θα κατευθυνθούν στο μπλόκο της Νίκαια

Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα τρακτέρ από τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, θα κατευθυνθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, αφού έχουν προηγηθεί προσυγκεντρώσεις. Στο νομό Τρικάλων, η πρώτη προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Μεγαλοχώρι, στις 11 το πρωί και στην Φαρκαδόνα στις 11:30 το πρωί.

Στη συνέχεια, τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν προς το μπλόκο της Νίκαιας. Στο νομό Καρδίτσας, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, η προσυγκέντρωση θα γίνει στην Ιτέα και από εκεί θα κατευθυνθούν τα τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας. Ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει πως αυτός ο αγώνας είναι πλέον αγώνας επιβίωσης, ενώ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», Απόστολος Θωμόπουλος, κάνει λόγο για μέτρα που ξεκληρίζουν και εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Πριν την κάθοδο των τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες θα βγάλουν αρχικά τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ενώ θα γίνουν και ενημερωτικές συσκέψεις.