Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βάσεις 2017: Σε ποιες σχολές έρχονται ανατροπές



Διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πέντε επιστημονικά πεδία αλλά και στο εσωτερικό των πεδίων αναμένονται στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από τις Πανελλήνιες 2017.

Μπορεί τα περισσότερα τμήματα στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να κινηθούν σε ίδια επίπεδα με πέρυσι ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται άνοδος σε κάποια από αυτά ενώ πτωτικές διαγράφονται οι τάσεις στα περισσότερα τμήματα της περιφέρειας όλων των επιστημονικών πεδίων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ειδήσεις", η μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια (που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση) και η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων με το ψαλίδισμα των περιζήτητων τμημάτων κυρίως του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης ωθεί, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο χάσμα των βάσεων εισαγωγής.

Αρχικά, οδηγεί σε άνοδο των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα, καθώς αυξάνει η αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά θέσεων, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος «κατασκευής» εκατοντάδων αριστούχων υποψηφίων που δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις σχολές της προτίμησής τους.

Και δεύτερον συντελεί στο βύθισμα των βάσεων εισαγωγής σε ομάδες σχολών (περιφερειακών, και όχι μόνο, πανεπιστημιακών τμημάτων και ιδιαίτερα τμημάτων ΤΕΙ) που αν και δεν έχουν ζήτηση προσφέρουν σημαντικά περισσότερες θέσεις από πέρσι.

Με βάση ένα δείγμα περίπου 7.500 βαθμολογιών σε Μαθηματικά Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία Κατεύθυνσης, Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική Κατεύθυνσης και Βιολογία Γενικής Παιδείας, που φανερώνει κάποια πρώτα στοιχεία στις επιδόσεις των υποψηφίων, η κατάσταση διαγράφεται ως εξής: σταθερότητα στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σημαντική άνοδος στα Παιδαγωγικά Τμήματα, διατήρηση των υψηλών βάσεων εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές, ορατή πτώση κυρίως στα Πολυτεχνικά και στα Οικονομικά Τμήματα (Οικονομίας και Διοίκησης) των ΑΕΙ της περιφέρειας.

Σε ότι αφορά το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων αλλά και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων αναμένεται να κρατήσουν τις βάσεις εισαγωγής κυρίως των υψηλόβαθμων σχολών στα περσινά επίπεδα, ωστόσο η αναντιστοιχία υποψηφίων-εισακτέων ωθεί ένα μεγάλο μέρος των τμημάτων σε άνοδο των βάσεων.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι πέρσι είχαν μείνει εκτός ΑΕΙ του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου περίπου 13.000 υποψήφιοι κατά βάση λόγω έλλειψης θέσεων. Φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 3.474, γεγονός που αναδεικνύει το 1ο επιστημονικό πεδίο στο πεδίο του πιο αυξημένου ανταγωνισμού.

Μαθήματα επιλογής και ο ρόλος των Μαθηματικών

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής, και μάλιστα «τρανταχτή», αναμένεται στα Παιδαγωγικά Τμήματα όχι μόνο επειδή οι περσινές βάσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές (λόγω μιας παράλογης κατανομής τους στο επιστημονικό πεδίο) αλλά και γιατί, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων των υποψηφίων για τα μαθήματα επιλογής στα οποία θέλησαν να εξεταστούν, σημειώθηκε διπλασιασμός των υποψηφίων (ο αριθμός όσων υποψηφίων από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές επέλεξαν τα Παιδαγωγικά, εξεταζόμενοι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ήταν φέτος 11.221, ενώ το 2016 ήταν 5.669).

Η δυσκολία των Μαθηματικών Κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Οικονομίας και Διοίκησης). Προωθητικά στην πτώση των βάσεων του πεδίου δρα και η μικρή αύξηση όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Ωστόσο, επειδή στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής δρα αποφασιστικά και η αντιστοιχία θέσεων εισακτέων–υποψηφίων, είναι λάθος να προσδοκά κανείς πτώση των βάσεων στα τμήματα ΑΕΙ της Αττικής που περιλαμβάνονται στο 5ο πεδίο.

Οι κερδισμένοι

Οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών φέτος είναι οι πλέον τυχεροί των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα τμήματα αυτά επιμερίζονται σε 121 Πανεπιστημίων, 92 ΤΕΙ, 13 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, 2 Εκκλησιαστικές Σχολές, 2 Αστυνομικές και 2 Πυροσβεστικές Σχολές. Παράλληλα οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, στα οποία, σύμφωνα με το δείγμα των βαθμολογιών, σημειώθηκε πανωλεθρία, ωθούν με ένταση σε πτώση των βάσεων εισαγωγής τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερο το τμήμα απέχει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επίσης, οι υποψήφιοι που επέλεξαν αποκλειστικά το 3ο επιστημονικό πεδίο των Ιατρικών Σχολών είναι μειωμένοι κατά 1.000 περίπου σε σχέση με πέρσι, όμως στο σύνολο αυξάνονται καθώς πολλοί από το 2ο επιστημονικό πεδίο επέλεξαν ως πέμπτο μάθημα τη Βιολογία Κατεύθυνσης για να έχουν περισσότερες επιλογές. Στο πεδίο αυτό αναμένεται η κίνηση των βάσεων εισαγωγής θα καθοριστεί περισσότερο από τη μείωση των θέσεων εισακτέων παρά από τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων.