Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τζανακόπουλος: Αν δεν είχαμε διαπραγματευτεί έτσι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο



Η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής η οποία φέρνει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ «παρά τις πραγματικές δυσκολίες έχει μια ισορροπία» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η συμφωνία «δεν περιλαμβάνει στο σύνολο επιπλέον επιβαρύνσεις» αν και την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ότι «προφανώς για ορισμένες ομάδες θα υπάρξουν μειώσεις την ίδια στιγμή όμως θα υπάρξουν και μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Στη συνέντευξή του στο «Ε» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ΔΝΤ δέχθηκε την ψήφιση των αντιμέτρων εντός της δεύτερης αξιολόγησης επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή: ότι θα μπει στη διαδικασία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και θα το εφαρμόσει με συνεχείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να είναι κοινωνικά βιώσιμο». «Αν δεν είχαμε διαπραγματευτεί έτσι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια για δεύτερη φορά είπε ότι «κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα αρνητικά μέτρα δεν θα έχουν επιπτώσεις σε ορισμένες κοινωνικές δυνάμεις, ωστόσο η εικόνα θα αλλάξει όταν θα οριστικοποιηθεί η εικόνα των αντιμέτρων». «Καταλαβαίνω την αγανάκτηση και την απογοήτευση αλλά πρέπει να θυμίσουμε ότι αν δεν υπήρχε η αλλαγή του 2015 θα είχε εφαρμοστεί η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και θα είχαν μηδενιστεί οι επικουρικές συντάξεις» είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ γιατί από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζητά σχεδόν υστερικά ζητά συνεχώς εκλογές».

Όσον αφορά τη στάση των στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «όλοι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μια επιλογή που μας δείχνει την έξοδο από την επιτροπεία. Προφανώς θα υπάρξουν προβληματισμοί αλλά έχω την πεποίθηση ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι απολύτως συμπαγής».

Για άλλη μια φορά επιτέθηκε, δε, στον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι «όλοι αναλόγως με τη θέση που βρίσκονται θα πρέπει να σέβονται τους διαφορετικούς λόγους και ειδικά για την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να κάνει περισσότερο μια τεχνική συζήτηση και όχι να γίνεται προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης στην πολιτική σφαίρα».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «με τις πρωτοβουλίες που θα συνεχίζουμε να παίρνουμε και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε το πολιτικό κλίμα και τελικά θα αποφασίσει ο λαός το 2019 στις εκλογές».